Uji lidhet ngusht me njerëzimin dhe daton qysh prej zanafillës së gjithçkaje. Me ndryshimet e kohës dhe nevojave njerëzore uji nga funksioni primar jetik në jetën e çdo gjëje mbi tokë, kaloi edhe në një funksion bukurie. Romakët ishin ndër të parët që përdorën burimet e ujit si një simbol të pasurisë dhe si një pikë kyçe e dekorimit të jashtëm. Sot ne kemi mjetet për të krijuar dizajnet më të pazakonta duke përdorur teknologji të reja, ngjyra të ndryshme dhe forma spektakolare. Disa nga burimet moderne duken të çmendura me elementë konceptualë në dizajn,  të tjerët janë thjesht të mëdhenj dhe të bukur, që të kujtojnë se mrekullitë e të natyrës dhe të ujëvarave janë më të mrekullueshme.

Shatërvani 71, SHBA
Shatërvani Tap, Spanjë
Shatërvani Swarovski, Austri
Shatërvani Ananas, Charleston
Shatërvani Shoqëria ,Moskë, Rusi
Shatërvani Bellagio , SHBA
Shatërvani i Mirëqenies, Suntec