Gjendet një planet i rrallë 'oqean' që është dy herë më i madh se Toka
Një planet i rrallë është zbuluar qindra vite dritë larg dhe mund të jetë çelësi për të kuptuarit tonë të formacioneve planetare atje në univers.

Janë zbuluar më shumë se 5,300 ekzoplanete, por pak përputhen me përshkrimin e TOI-733b të regjistruar rishtazi.

E gjetur 245 vite dritë larg, TOI-733b është pothuajse dyfishi i madhësisë së Tokës dhe rrotullohet rreth një dielli pak më të vogël se Dielli ynë.
Ndërsa ka shumë ekzoplanete, ka një numër çuditërisht të vogël të cilët ulen midis një e gjysmë dhe dy herë rrezja e Tokës, dhe është madhësia që e bën atë kaq interesant për shkencëtarët.


Hulumtim u krye nga një ekip astronomësh të udhëhequr nga Iskra Georgieva nga Universiteti i Teknologjisë Chalmers në Suedi. U pranua për botim në Astronomi dhe Astrofizikë.

Ekipi u fokusua në TOI-733b pasi të dhënat mbi planetin u mblodhën nga teleskopi TESS i NASA-s.
Dendësia e planetit sugjeron dy gjëra - ose është plotësisht i mbuluar me ujë, ose ka humbur fare atmosferën e tij.

Të dhënat tregojnë për idenë se atmosfera e TOI-733b po shterohet ngadalë. Kjo është për shkak të afërsisë së planetit me yllin e tij, rreth të cilit ai rrotullohet në hapësirën prej vetëm 4.9 ditësh. Nëse atmosfera po digjet, do të thotë se së shpejti mund të shndërrohet në një planet shkëmbor.