Google ka shtuar 110 gjuhë të rrezikuara në shërbimin e saj të përkthimit Google Translate, duke përfshirë dialektin sicilian të gjuhëve italiane, rome dhe bretonisht.

Të gjitha 110 gjuhët e shtuara përdoren nga rreth 614 milionë njerëz. Një pjesë e madhe e tyre janë gjuhë të përdorura në Afrikë.

Gjuhët rajonale nga Franca, duke përfshirë bretonishten, të folur në Brittany dhe oksitane, të folura në jug të Francës, u renditën në listë

Janë shtuar edhe dialektet siciliane dhe veneciane të italishtes, si dhe gjuha veriore laponeze e folur në pjesët veriore të Skandinavisë.

Është shtuar edhe gjuha rome, e cila ka shumë dialekte dhe flitet nga rreth 4.6 milionë njerëz në Evropë.

Gjithashtu në listë është gjuha manx, gjuha e folur e Ishullit të Manit, e cila pothuajse është zhdukur që kur personi i fundit që e foli fillimisht vdiq në 1974.

Përkthimi i këtyre gjuhëve devijon nga ai klasik, prandaj Google përdor inteligjencën artificiale (AI) që ka nevojë për shumë të dhëna në formën e teksteve nga librat ose artikujt. Megjithatë, kur bëhet fjalë për gjuhë të rralla, nuk ka shumë burime të tilla.

Këto risi platforma Google i kishte bërë me dije që prej vitit 2022, por sëfundmi janë vënë në zbatim.