Ndërsa fëmijët në Suedi u kthyen në shkollë muajin e kaluar, ata u takuan me mësues që i shtynin të përdornin libra të printuar dhe të angazhoheshin në lexim, si dhe praktika të shkrimit të dorës, ndërsa u kërkonin atyre t'i kushtonin më pak kohë tabletave të tyre, kërkimeve të pavarura në internet, sipas një raporti nga Associated Press. Çfarë ndryshoi?

Çfarë e shtyu këtë ndryshim?
Sipas ministres suedeze të Arsimit, Lotta Edholm, masa ka qenë e vonuar prej kohësh, pasi ligjvënësit dhe ekspertët në vend kanë vënë në dyshim nëse qasja e tyre e hiper-dixhitalizuar ndaj arsimit ka rezultuar e dëmshme për fëmijët dhe ka çuar në një rënie të aftësive bazë.

Edholm, e cila mori detyrën gati një vit më parë, ka qenë prej kohësh kritik ndaj këtij përqafimi gjithëpërfshirës të teknologjisë. Ajo njoftoi muajin e kaluar se qeveria ka kërkuar të anulojë vendimin e Agjencisë Kombëtare për Arsimin për t'i bërë pajisjet dixhitale të detyrueshme për parashkollorët.

“Nxënësit e Suedisë kanë nevojë për më shumë libra shkollorë”, tha ministrja suedeze në mars. Ndaj, ajo ka planifikuar t'i japë fund mësimit dixhital për fëmijët nën moshën gjashtë vjeç.

Miratimi i shpejtë i mjeteve të të mësuarit dixhital tërhoqi gjithashtu shqetësime nga UNESCO e cila bëri "thirrje urgjente për përdorimin e duhur të teknologjisë në arsim". Agjencia e Kombeve të Bashkuara tha se vendet duhet të përshpejtojnë lidhjet e internetit në shkolla, por i paralajmëroi ata që ta përdorin atë në një mënyrë që kurrë nuk zëvendëson mësimet e udhëhequra nga mësuesit.

Një raport nga 'Progress in International Reading Literacy Study' (PIRLS) theksoi gjithashtu se ndërsa nxënësit suedezë janë mbi mesataren evropiane për aftësinë e leximit, ishte vlerësimi ndërkombëtar i niveleve të leximit në klasën e katërt ai që tregoi një rënie midis 2016 dhe 2021.

Ndërsa faktorë të shumtë kanë ndikuar në këtë rënie, duke përfshirë pandeminë COVID-19 dhe numrin në rritje të studentëve emigrantë që nuk flasin suedisht si gjuhën e tyre të parë, vunë në dukje ekspertët, përdorimi i tepërt i teknologjisë gjatë shkollës mund të ketë bërë që studentët të mbeten prapa në lëndët kryesore. 

"Ka prova të qarta shkencore që mjetet dixhitale dëmtojnë në vend që të përmirësojnë mësimin e studentëve," tha në një deklaratë Instituti Karolinska i Suedisë, muajin e kaluar duke adresuar strategjinë kombëtare të dixhitalizimit të vendit në arsim.

Ai shtoi, “Ne besojmë se fokusi duhet të kthehet në marrjen e njohurive përmes teksteve të shtypura dhe ekspertizës së mësuesve, në vend që të përvetësohet njohuri kryesisht nga burime dixhitale të disponueshme lirisht që nuk janë verifikuar për saktësi”.