Vetëm pak ditë pas hyrjes në verën zyrtare, sinoptikanët kanë parashikuar se kjo stinë do të dominohet nga fenomene të frikshme. Sipas një studimi nga Këshilli Kombëtar i Shkencës, publikuar në “Il Meteo”, vera e këtij viti do të jetë e lidhur me thatësirë, por edhe me ngjarje ekstreme të motit, nga i nxehti tropikal dhe thatësirë sahariane, në stuhi të rrufeshme dhe të papritura të tjera.

Stuhi të fuqishme dhe tornado të shkaktuara nga temperaturat e nxehta parashikohen gjatë ditëve të nxehta të korrikut dhe të gushtit. Mesdheu dhe Italia janë gjithnjë e më shumë në mëshirë të fenomeneve ekstreme të motit, por edhe vendet e tjera jo më pak të rrezikuara.

Nga një analizë e përbashkët e CNR dhe ENEA mësohet se frekuenca e rritur e tornadove është e lidhur me rritjen e temperaturës në det. Nga një kronikë e javëve të fundit, rezulton se muaji maj u mbyll në një nivel europian, me anomali termike ekstreme, për shkak të pranisë së një anticikloni të çuditshëm. Në pjesë të tjera të botës, si në Pakistan, temperaturat kanë shkuar në 50°C, një rekord për këtë pjesë të planetit. Masat e ajrit, të ngrohta në njërën anë dhe të ftohta nga ana tjetër, vazhdimisht luftojnë me njëra-tjetrën.

Rasti i ashtuquajtur “bomba të ujit”, sipas këtij studimi, mund të përsëritet dhe të prodhojnë shumë dëme. Gjatë orëve të para të së premtes së 1 qershorit, një stuhi e papritur lëshoi rreth 50 mm shi në pak minuta vetëm në një zonë të ngushtë të qytetit të Genoas dhe Torinos. Kjo u pësua me një tjetër mbrëmje të stuhishme me reshje mbinormale.

Vera e këtij viti duket e vendosur për të vazhduar në këtë rrugë, me flakë të shkurtra të të nxehtit për shkak të zgjerimit të ancikloneve të Afrikës në gjerësinë tonë, e ndjekur nga inputet e fuqishme të trazuara nga Atlantiku. Kjo mund të mos jetë një hipotezë, sepse sinoptikanët parashikojnë se duke filluar nga e hëna e 4 qershorit dhe gjatë gjithë fundjavës së ardhshme priten trazira intensive, me rrezik real të fenomeneve intensive: tornado dhe stuhi.