Ndërsa, gratë e ndryshme të botës kanë punuar me sukses në drejtim të rutinave të tyre të kujdesit ndaj lëkurës dhe bukurisë, gjysma tjetër e popullsisë nuk duket të jetë kaq e aftë në përdorimin në mënyrë të rregullt të një kremi hidratues ose me faktor mbrojtës.

Një studim i fundit i paraqitur në Konferencën e Kancerit të NCRI 2018 në Glasgow, Skoci, tregon se vdekjet e kancerit të lëkurës janë në rritje për njerëzit që jetojnë në vendet e zhvilluara anembanë globit. Nga 18 vendet e studiuara, tetë treguan një rritje prej më shumë se 50% në vdekjen e meshkujve për shkak të kancerit të lëkurës gjatë 30 viteve të fundit. Britanikja "The Guardian" raporton se vendet anembanë Evropës kanë shfaqur rritje alarmante: 70% në Spanjë dhe Britani, 60% në Holandë dhe 50% në Francë dhe Belgjikë.

Në të njëjtën kohë, shkalla e vdekjeve të femrave për shkak të kancerit të lëkurës ka rënë në Austri, Republikën Çeke dhe Izrael. Sipas mjekut dhe studiuesit Dorothy Yang, mospërputhja gjinore mund të jetë për shkak se burrat "kanë më pak gjasa të mbrojnë veten nga dielli".

Pacientët nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk ishin përfshirë në studim, por sipas Qendrave të SHBA-ve për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ka një shkallë më të lartë të melanomave tek meshkujt. Fondacioni i Kancerit të Lëkurës e përshkruan melanomën si "forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës që zhvillohet kur dëmtimi i pambrojtur i ADN-së në qelizat e lëkurës (më së shpeshti të shkaktuara nga rrezatimi ultravjollcë) shkakton mutacione (defekte gjenetike) që çojë qelizat e lëkurës të shumëfishohen shpejt dhe të formojnë tumore malinje".

Deri në vitin 2015, gati 18 nga 100 mijë gra janë diagnostikuar me melanoma të lëkurës, ndërsa meshkujt janë diagnostikuar në një normë prej rreth 28 nga 100 mijë. Në anën e ndritshme për të dyja gjinitë, Fondacioni i Kancerit të Lëkurës raporton se melani është "pothuajse gjithmonë i shërueshëm" nëse njihet dhe trajtohet herët. Megjithatë, vlen të përmendet se nëse melanoma nuk kapet në fillim, kanceri mund të përparojë dhe të përhapet në pjesë të tjera të trupit, ku bëhet e vështirë për t'u trajtuar dhe mund të jetë fatale.

"Meqenëse gratë janë mësuar të kujdesen për lëkurën e tyre që në moshë të re, ato kanë më shumë gjasa të përdorin mbrojtjen nga UV", thotë Howard Sobel, dermatologu me bazë në New York. "Është fakt i njohur në shoqërinë tonë që gratë të marrin masa parandaluese kundër plakjes së lëkurës dhe të përdorin produkte të kujdesit të lëkurës që përfshijnë krejm mbrojtës nga dielli dhe përbërës të tjerë anti-plakje."

Si një korrigjim, Sobel sugjeron që t'u mësojmë djemve të rinj për rreziqet e ekspozimit të diellit dhe njësoj si vajzat edhe ata të vendosin çdo ditë në një krem me bazë ditore hidratuese.

Burrat kanë shumë më pak gjasa të përfshijnë rrezet e diellit në regjimin e tyre të përditshëm, megjithëse burrat kanë më shumë gjasa të punojnë në profesione të jashtme, duke përfshirë ndërtimin, bujqësinë etj. "Një nga vendet më të zakonshme për kancerin e lëkurës tek meshkujt është fillimi i kokës, pasi ata nuk e mbrojnë kokën e tyre me një kapelë kur janë jashtë, gjë që është veçanërisht e rëndësishme për meshkujt". Artikulli i "The Guardian" shënon se shkencëtarët po hetojnë nëse faktorët biologjikë ose gjenetikë mund të kenë ndikim në këto gjetje.

Tani për tani, këto këshilla janë gjëja më e vlefshme që mund të lexoni!

Burimi: HealthLine