Disa njerëz ëndërrojnë të kenë një shtëpi të vogël dhe komode, ndërsa të tjerë duan të jetojnë në një rezidencë të madhe pranë detit. Sot, nuk është e vështirë të realizosh ëndrrën pasi disa shtëpi mund të shiten për vetëm 1 dollarë ndërsa disa të tjera jepen falas. Nëse mendoni se shtëpitë kanë vetëm çmime marramendëse, këto janë disa altenativa nëse nuk keni shumë para. Bright Side ka bërë disa kërkime në shumë vende të botës, ku mund të blini një shtëpi për 2 cent ose falas!

Sambuca, Itali

Italia filloi një shpërthim të madh në tregun e pasurive të paluajtshme kur ofroi një numër të madh shtëpish të mëdha për vetëm 1 dollar. Shtëpitë janë të vendosura në fshatra dhe rajone të ndryshme ku ka pak njerëz. Shumë të rinj nga e gjithë bota ranë dakord për ofertën. Sambuca është një nga fshatrat e shumta italiane ku ka ende shtëpi që kushtojnë vetëm $ 1. Megjithatë, duhet të dini se pronari i ri është i detyruar ta bëjë këtë shtëpi një vend të bukur brenda 3 viteve. Dhe blerësi pritet të shpenzojë të paktën $ 15,000 për rinovimin.

Roubaix, Francë

Nëse ju pëlqen Franca, atëherë qyteti i vogël i Roubaix ndodhet në veri të Francës dhe është definitivisht për ju. Ky qytet që është afër Belgjikës është ekonomikisht i qëndrueshëm dhe po zhvillohet me shpejtësi. Autoritetet lokale duan vetëm që qyteti të jetë i populluar dhe tërheqës për njerëzit e tjerë. Në këtë qytet, mund të blini një shtëpi të vogël në rrethin industrial për vetëm 1 dollar. Blerësi duhet të jetojë në këtë shtëpi për të paktën 5 vjet dhe gjithashtu duhet të investojë kohë dhe para në rinovimet e pronës së braktisur.

Tokio, Japoni

Edhe një vend me mbipopullim mund të ketë shumë shtëpi bosh! Njerëzit nga Tokio janë gati të japin shtëpitë e tyre falas ose pothuajse falas pasi thjesht nuk u nevojiten më. Kjo është për shkak të një bestytnie unike që japonezët kanë: të gjitha shtëpitë ku ka pasur një katastrofë apo një krim besohet të jenë të mallkuara. Ata mendojnë se vende të tilla sjellin fat të keq. Ky supersticion është i përhapur në të gjithë Japoninë, kështu që Tokio nuk është qyteti i vetëm në këtë vend ku mund të blini një shtëpi të lirë me çmim qesharak. Japonezët madje krijuan një treg të veçantë në internet të pronave të braktisura të quajtura Akiya. Këtu mund të bëheni pronar i shtëpive falas ose për një çmim shumë të vogël.

Okutama, Japoni

Nëse e doni natyrën dhe qetësinë, ekziston një mundësi tjetër për ju në Japoni: mund të jetoni në Okutama. Ky është një nga shumë qytete fantazmë në Japoni, por peizazhet e pabesueshme e bëjnë këtë vend të veçantë. Autoritetet lokale vunë re interesin e të rinjve në këtë vend të largët dhe ata hartuan një program të veçantë për ta bërë atë më të popullarizuar. Ekzistojnë kërkesa të veçanta për blerësit. Vetëm njerëzit deri në 43 vjeç ose më të rinj mund të jetojnë këtu. Dhe një gjë tjetër: për të qenë pronar i një shtëpie këtu, ju duhet të jetoni të paktën 22 vjet aty.

Buffalo, SHBA

Autoritetet e Buffalo ofrojnë kujtdo që kualifikohet për të blerë prona për vetëm $ 1. Programi quhet Urban Homestead. Programe të tilla janë të zakonshme në SHBA, veçanërisht kur bëhet fjalë për dhënien e tokave të pabanuara. Gjithçka që duhet është të jesh një qytetar i ligjshëm i qytetit, të jetosh në shtëpinë tënde të re për të paktën 3 vjet dhe të investosh një sasi të konsiderueshme parash në rinovimet e saj. Duke vepruar në këtë mënyrë, autoritetet shpresojnë ta bëjnë sërish qytetin e bukur dhe të banuar pa shpenzuar shumë para.

Detroit, SHBA

Vendlindja e Eminem ka qenë në krizë ekonomike për një kohë të gjatë për shkak të papunësisë, falimentimit, kriminalitetit e kështu me radhë. Pra pak njerëz e përdorin këtë si një shans për të blerë pronë të lirë sot. Banorët e Detroitit kanë humbur shpresën se qyteti i fuqishëm do të rilindë një ditë, kështu që ata janë të gatshëm të shesin shtëpitë e tyre për shumë pak para. Problemi është, se askush nuk ka nevojë për këto shtëpi përveç njerëzve të pastrehë.

Liverpool, Britani e Madhe

Problemi i shtëpive të pabanuara ekziston gjithashtu në Britaninë e Madhe. Përkundër zhvillimit të shpejtë të vendit, gjithnjë e më shumë banorë po lëvizin në kryeqytet për të ndërtuar karriera të suksesshme. Sipas statistikave, në Britaninë e Madhe, 200,000 shtëpi janë bosh për të paktën 6 muaj. Shumica e këtyre shtëpive u braktisën nga klasa punëtore gjatë viteve të papunësisë në vitet '70, '80 dhe '90. Qeveria po përpiqet t'i bëjë njerëzit të lëvizin në periferi të Liverpulit duke shitur shtëpitë e braktisura për vetëm 1 dollarë. Megjithatë, rregullat për blerjen e pronës janë mjaft të rrepta. Nëse dëshironi të blini një shtëpi të tillë, ajo duhet të jetë marrëveshja juaj e parë për blerjen e pronës. Gjithashtu, ju duhet të jeni banor i qytetit dhe të jetoni në shtëpinë e re për të paktën 5 vjet. Përveç kësaj, ju duhet të bëni rinovimin sipas standardeve të qytetit.

Candela, Itali

Nëse ende keni dyshime për shpenzimin e $ 1 në një shtëpi, duhet të dini: autoritetet e Candela janë të gatshëm të paguajnë 2.000 dollarë për ju nëse lëvizni në qytetin e tyre. Autoritetet bënë një lëvizje të tillë të dëshpëruar vetëm për të siguruar që ky qytet të mos braktiset tërësisht. Në vitin 1990, kishte 9,000 banorë dhe në 2019, ka vetëm 2,700. Një numër i madh njerëzish largoheshin nga qyteti duke kërkuar më shumë mundësi. Autoritetet besojnë se është e mundur të kthehet qyteti përsëri në mënyrën se si ishte dikur. Në mënyrë që të paguhet për të shkuar në Candela, ju duhet të bëheni banor i përhershëm i qytetit dhe gjithashtu të keni të ardhura prej së paku $ 7,500 në vit. Nëse lëvizni vetëm, do të merrni $ 800 dhe nëse shkoni me familjen tuaj, ju do të merrni $ 2,000.