Lëkura është organi më i madh i trupit tuaj, kështu që nuk është shumë e çuditshme që shumë sëmundje të brendshme mund të shkaktojnë ndryshime në lëkurë. "Në njëfarë mënyre, ju mund të mendoni për lëkurën tuaj si një dritare në trupin e brendshëm", tha Dr. Kathleen Suozzi, asistent profesor i dermatologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Yale. "Shumica dërrmuese e kushteve të ndryshme mjekësore mund të manifestohen me komplikime, reagime ose zbulime në lëkurë". Hartimi i një liste të çdo simptome të lëkurës të çdo sëmundjeje të brendshme do të ishte e vështirë, por nëse keni këto shenja në lëkurë ju mund të kuptoni shumë probleme serioze në lidhje me shëndetin tuaj!

Kruarja
Kruajtja e vazhdueshme mund të jetë një shenjë e limfomës Hodgkin. Ky është një lloj kanceri që prek qelizat e bardha të gjakut të quajtura limfocite dhe simptoma më e zakonshme e sëmundjes është nyja limfatike e zgjeruar në qafë, në sqetull ose në ije, sipas American Cancer Society.
Lëkura më e trashë dhe e errët
Disa njerëz me diabet mund të kenë lëkurë të errët ose më të trashë në pjesët ku paloset lëkura. Është një zonë me hiperpigment ose e errësuar që zakonisht ndodh në pjesën e prapme të qafës. Sidomos tek fëmijët, kjo është një shenjë që ju mund ta kontrrolloni për diabet. Suozzi thotë se një gjendje e quajtur acanthosis nigricans (AN), në të cilën lëkura ngjitet dhe errësohet në zona të caktuara, mund të jetë një shenjë se dikush ka diabet. Gjendja mund të ndodhë edhe në njerëz krejtësisht të shëndetshëm ose ndodh për shkak të medikamenteve të caktuara sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë(AAD).
Lëkura e ngrohtë dhe e djersitur
Lëkura e ngrohtë, me lagështirë mund të jetë një shenjë e një tiroidi tepër aktiv. Një tiroide tepër aktive ose joaktive mund të shkaktojë ndryshime në mënyrën se si ndjehet lëkura juaj. Tiroidi është një gjëndër në formë fluturash në qafë. Liron hormonet që punojnë për të rregulluar metabolizmin, rrahjet e zemrës, temperaturën e trupit dhe më shumë. Por në disa njerëz, tiroidi mund të jetë tepër aktiv, duke bërë më shumë hormone tiroide se sa trupi kërkon (hyperthyroidism a.k.a.), ose joaktive, duke bërë shumë pak (hypothyroidism a.k.a.). Të dyja kushtet çojnë në një grup të gjerë të simptomave të mundshme në të gjithë trupin, duke përfshirë lëkurën.
Ndjeshmëria ndaj diellit
Kjo është një simptomë e lëkurës që mund të tregojë lupusin. Ndjeshmëria ndaj diellit është një nga shenjat shumë të ndryshme të lëkurës që mund të tregojë lupus, një gjendje në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon organet dhe indet e veta.
Një masë dhjamore mes shpatullave
Njerëzit me sindromën Cushing mund të kenë një grumbull në mes të shpatullave të tyre. Kjo sepse gjëndrat e veshkave prodhojnë me tepri kortizolin, hormonin të stresit. Një nga simptomat e shumta të kësaj gjendje është një masë dhjamore e vendosur midis shpatullave.