Deri dje të gjitha ne jemi prirur t'i besojmë nga pak këto mite, që sot rezultojnë të gabuara! Ndaj, kushtojini vëmendjen e caktuar dhe kuptoni arsyet se pse të gjitha ato që i kemi ditur si të vërteta të mëdha rreth shëndetit të grave, sot rezultojnë mite false që nuk duhet t'i besoni më! Jeni gati?

Një grua nuk e ka mollën e Adamit
Ne e kemi imagjinuar gjithmonë këtë përplasje të kërcit në zonën e fytit dhe kemi supozuar se meshkujt dhe vetëm meshkujt e kanë atë, për shkak të një teprice të testosteronit. Duket se ishim plotësisht të gabuar. Molla e Adamit është e shkaktuar nga shpërthimi i një seti të pllakave të kërcit që mbahen së bashku nga indet dhe fibrat e muskujve, të cilat mbrojnë kordat vokale. Gratë gjithashtu i kanë këto pllaka, por dhimbja është më e shquar tek burrat për dy arsye: Testosteroni shkakton rritje të laringut me shpejtësi gjatë pubertetit, duke thelluar zërin e burrave dhe duke shtyrë kordat vokale. Më e rëndësishmja, thotë Barnes-Svarney, kërci tiroides që formon zhurmën takohet në një kënd mesatar prej 90 gradësh ntek meshkuj dhe 120 gradë tek femra. "Sa më i madh të jetë këndi, aq më të hapura janë kordat", thotë ajo.
Fëmijët janë arsyeja kryesore që një grua e martuar ka tendencë të shtojë peshë
Hulumtuesit që studiojnë shtimin e peshës së grave gjatë 10 viteve zbuluan se ndërsa shumica e grave prireshin të vinin kilogram me kalimin e kohës, ishte pothuajse aq e mundshme të ishte për shkak të lidhjes me fëmijën. Në një studim nga Universiteti i Queensland (i cili u rregullua për disa variabla), një grua mesatare me peshë 64 kg do të fitonte 20 kilogramë nëse kishte një fëmijë dhe një partner, 7 kg nëse kishte vetëm partnerin dhe vetëm 11 kilogram nëse nuk kishte partner dhe pa fëmijë. Barnes-Svarney thotë se kjo mund të jetë sepse gratë kanë tendencë të përputhen me stilin e ngrënies me partnerët e tyre, duke konsumuar më shumë kalori sesa kanë nevojë, dhe gjithashtu për shkak se gratë në një marrëdhënie kanë tendencë të shoqërohen me partnerët e tyre në bare dhe restorante, ku është e lehtë të fitojnë kilogramë.
Gratë kanë relativisht fshikëza më të vogla se burrat
Ne nuk po mohojmë se shumica prej nesh duhet të përdorin tualetin më shpesh sesa partneri ynë, por kjo ka të bëjë më shumë me pozicionin e fshikëzës tonë sesa përmasat e saj, thotë Barnes-Svarney. Fshikëza e një gruaje mbështetet nga muri i mitrës dhe vaginës dhe ky mur dobësohet me moshën dhe lindjen e fëmijës, ndërsa mënyra se si një grua mbart yndyrë të tepërt shton edhe një presion të pakëndshëm. Muret e meshkujve, nga ana tjetër, janë më të lira për t'u zgjeruar kur mbushen. Megjithatë, thotë Barnes-Svarney, drejtësia vjen më vonë në jetë. Një gjëndër e zgjeruar e prostatës është një çështje beninje që prek 50 përqind e meshkujve pas moshës 60 vjeç dhe 90 përqind e meshkujve pas moshës 85 vjeçare, sipas Shoqatës Urologjike Amerikane. Kur prostata bëhet më e madhe, ajo shtyn në uretër, duke i bërë njerëzit që të ndihen sikur kanë nevojë të përdorin banjën menjëherë dhe duke i ndihmuar ata që më në fund të kuptojnë se çfarë kanë qenë gratë në gjendje të bëjnë në gjithë ato vite.
Gratë nuk kanë sens humori aq sa kanë burrat
Ne e dimë që nuk e besoni këtë mit... por këtu është një provë shkencore: Kur hulumtuesit nga Akademia Kombëtare e Shkencave i kërkuan pjesëmarrësve të vlerësojnë karikaturat ndaj imazhit funksional të përgjigjes magnetike vëzhguan aktivitetin e trurit dhe gjetën se truri i grave u ndriçua më shumë. Ka pasur më shumë aktivitet në korteksin bërthamor të majtë të grave çka do të thotë se gratë kishin sens humori më të lartë se burrat.
Gratë që jetojnë së bashku kanë tendencë të menstruacionevetë sinkronizuara
Çdo grua që ka jetuar me motra ose në një konvikt ka dëgjuar për hipotezën se gratë sekretojnë feromone që ndryshojnë lehtë ciklin e tyre kur janë në afërsi me njëra-tjetrën. Shumë shkencëtarë e kundërshtojnë këtë pretendim (si dhe ekzistencën e feromoneve), thotë Patricia Barnes-Svarney, një shkrimtare shkencore, e cila ka publikuar më shumë se dy duzina libra. Ajo thotë se kur hulumtuesit nga Universiteti i Kalifornisë vendosën ta zgjidhnin çështjen njëherë e përgjithmonë duke u kërkuar 186 studentëve kinezë të gjurmonin periudhën e tyre të ciklit gjatë një viti, ato nuk gjetën sinkronizim të vërtetë menstrual. Pra, mund të pyesni, pse gjithmonë keni pasur periodat tuaja në të njëjtën kohë me shoqet? Barnes-Svarney shpjegon se shumica e cikleve të grave zgjasin pesë deri në shtatë ditë, gjë që përbën një pjesë e madhe e kohës. Potenciali për mbivendosje të rastësishme është shumë i lartë, veçanërisht në mesin e grupeve.
Hormonet e grave i bëjnë ata të arrijnë kulmin seksual në moshën 35 vjeçare
Duke pasur parasysh se pjelloria e grave zvogëlohet nga 3 deri në 5 për qind në vit pas moshës 30 vjeçare dhe në një normë më të shpejtë pas 40 vjetësh, kjo statistike popullore ka kuptim. Ndoshta gratë reagojnë ndaj një sinjali evolucionar për t'u zënë dhe për të lindur një fëmijë. Por ky numër filloi në hulumtimin e ekspertit të seksit në mesin e shekullit të 20-të Alfred Kinsey, i cili zbuloi se gratë kishin më shumë orgazma në 30-tat e tyre se sa në çdo kohë tjetër në jetën e tyre. Studimet e mëvonshme nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë përfundimisht se gratë po përjetojnë një rritje të hormoneve në këtë moshë (siç bëjnë meshkujt kur ata seksualisht arrijnë në adoleshencë) dhe shumë ekspertë besojnë se arsyeja reale për femrat ka lidhje me faktin se ato janë më të kënaqura me trupat e tyre, kështu që ato janë më të aftë të relaksohen gjatë seksit.