Në shumicën e rasteve, humbja e gjakut pas ciklit menstrual nuk është një simptomë e ndonjë gjëje serioze, por është episod normal i të ashtuquajturit diktim, një fenomen që ndodh tek rreth 10% e femrave që marrin pilulën kontraceptive ose ato që përdorin spirale ose unazë vaginale, sepse trupi ende nuk duhet të mësohet me trupin e huaj.

Humbjet dhe ovulacioni

Shpesh, humbjet e vogla të errëta midis një cikli menstruacionesh dhe tjetrit përputhen me periudhën e ovulacionit. Në këtë rast, ajo mund të gjurmohet në dy shkaqe shkaktuese: një ndërlikim në nivelin e endometriumit (p.sh. myshk që mbulon zgavrën e brendshme të mitrës), ose prania e cisteve në vezore. Në të dy rastet, vetëm gjinekologu mund të përcaktojë qartë shkaqet dhe pastaj të administrojë terapi më të përshtatshme.

Shkaqet e humbjeve pas ciklit

Shkaqet e humbjeve të kuqe pas ciklit mund të jenë organike ose jofunksionale. Ato me natyrë organike janë për shkak të faktorëve të ndryshëm, siç është prania e fibroideve, polipeve, tumoreve, kisteve, çrregullime endokrine, menopauzë e herët ose endometrioza; ndërkohë që ato të një natyre jofunksionale mund të shkaktohen nga pirja e duhanit, stresi (shkaku absolut më i shpeshtë), diabeti, anoreksia ose bulimia dhe në përgjithësi të gjitha çrregullimet që lindin nga ushqimi. Si rregull, këto humbje janë tregues i një problemi të zgjidhshëm, por pikërisht për shkak se origjina e tyre mund të jetë shumë e ndryshme është gjithmonë më mirë t'i nënshtroheni çrregullimit në vëmendjen e mjekut.

Kohëzgjatja e humbjeve

Duhet të mbani gjithmonë parasysh kohëzgjatjen e humbjeve në mes të një cikli dhe një tjetri dhe ta njoftoni atë te mjeku. Duke ditur nëse janë të shpeshta ose sporadike, të pakta ose të bollshme, gjashtë ndodhin në të njëjtën periudhë ose në ditët e dukshme të rastësishme janë të gjithë faktorët që mund të sigurojnë drejtime te mjeku.