Nuk ka asnjë dyshim...Gjakderdhja pas seksit mund t'ju shkaktojë panik. Nëse kjo është përvoja juaj e parë seksuale, në rregull, por nëse jo, kjo nuk është aspak normale. Në fakt, deri në 9% e grave seksualisht aktive përjetojnë gjakderdhje pas seksit në një pikë, sipas një studimi të vitit 2014-të të publikuar në revistën Obstetrics and Gynecology International.

Për t'ju ndihmuar të arrini në fund të simptomave tuaja, ne i kërkuam ekspertëve për shkaqet më të zakonshme të gjakderdhjes pas seksit dhe gjatë seksit. Nga thatësia vaginale dhe polipat e qafës së mitrës deri tek infeksionet seksualisht të transmetueshme dhe produktet e higjienës së ashpër femërore, këto janë shkaqet më të zakonshme të gjakderdhjes pas seksit.

1. Është përvoja juaj e parë seksuale

"Hemoragjia pas aktivitetit seksual për herë të parë është normale", thotë Dr. Janette Nesheiëat, mjeke e familjes dhe urgjencës. Kjo shkaktohet nga thyerja e një shtrese të hollë indesh të quajtura si himeni, shpjegon ajo, e cila mbulon një pjesë të hyrjes së vaginës. Sapo thyhet, kjo mund të rezultojë në gjakderdhje, e cila është krejt normale, shton ajo.

2. Thatësira vaginale shkakton hemoragji

Thatësira mund të jetë një tjetër fajtor i vuajtjeve të gjakderdhjes, thotë Dr. Monique May. "Nëse vagina është e thatë, mund të ketë disa dëme dhe prerje të zonës gjatë depërtimit", thotë ajo. Përdorimi i lubrifikantëve personal mund të ndihmojë në parandalimin e kësaj ngjarjeje.

3. Ju jeni gjakderdhje nga seksi i fuqishëm

Në mënyrë të ngjashme, një goditje e fortë mund të çojë në gjakderdhje. Më shumë lubrifikim dhe komunikim me partnerin tuaj mund të ndihmojnë në zbutjen e kësaj çështjeje. "Duke bërë një dush të ftohtë dhe duke qëndruar të hidratuar janë të gjitha masat e dobishme që mund të merren pas çdo akti seksual", shpjegon ajo. Megjithatë, ajo gjithashtu thekson rëndësinë e planifikimit të një vizite me gjinekologun tuaj nëse jeni e shqetësuar se ka një problem.

4. Ju keni një sëmundje seksualisht të transmetueshme

"Gjakderdhja gjithashtu mund të shkaktohet nga infeksione seksualisht të transmetueshme (STI) që ndikojnë në qafën e mitrës, si gonorreja dhe klamidia", thotë Dr May. "Kjo mund të jetë e vetmja simptomë që një grua ka nga këto sëmundje të shërueshme, prandaj duke takuar një mjek në shenjën e parë është shumë e rëndësishme". Klamidia dhe gonorreja janë më së shpeshti të lidhura me gjakderdhjen pas seksit, sepse ato çojnë në inflamacion të qafës së mitrës. Simptoma të tjera që duhet të jenë të vetëdijshme janë shkarkimi jonormal vaginal, dhimbjet e barkut dhe kruajtjet ose djegiet në dhe rreth vaginës.

5. Ju keni polipe në qafën e mitrës

Një grua që bën gjakderdhje gjatë seksit, gjithashtu mund të ketë polipe në qafën e mitrës, thotë Dr. Maj. "Polipet mund të shkaktohen nga një përgjigje anormale ndaj estrogjenit ose nga inflamacioni", shpjegon ajo. "Ata nuk janë të njëjta si lythat dhe shumë rrallë bëhen kancerogjene, por ato mund të rrjedhin nga depërtimi i penisit gjatë seksit dhe kur ky organ shtyn kundër tyre, i ngacmon dhe kjo çon në gjakderdhje".