Pyetja një milion dollarëshe, veçanërisht në një kohë kur koronavirusi vazhdon të përhapet është kjo: kur do të udhëtojmë përsëri?! Ekspertët thonë se disa gjëra duhet të ndodhin përpara se udhëtimi ajror të kthehet dhe disa masa paraprake shëndetësore mund të jenë të përhershme. Ne morëm disa këshilla se çfarë të konsideroni nëse keni një udhëtim të rezervuar veror ose udhëtim vjeshte, dhe nëse duhet t'i rezervoni apo jo fluturimet e lira që po shihni tani...

Si ndikon koronavirusi në planet tuaja të udhëtimit

Kufijtë janë mbyllur, oraret e fluturimeve janë zvogëluar, dhe ndërsa qëndrojmë në shtëpi për një të ardhme të pacaktuar, shumë prej nesh po shtyjnë udhëtimet që po prisnin me padurim për këtë vit. Në të gjithë botën, linjat ajrore kanë azhornuar politikat e tyre të anulimit dhe kanë ndaluar plotësisht rrugët e caktuara të fluturimit në këtë epokë të paparë të kufizimeve të udhëtimeve për shkak të koronavirusit. Argjentina ka ndaluar fluturimet nga jashtë dhe brenda vendit deri në shtator, por jo vetëm! Diçka dihet me siguri nga të gjithë: ne do të udhëtojmë përsëri, por nuk do të jetë njësoj!

Edhe nëse rihapen kufijtë, udhëtarët duhet të besojnë se hipja në aeroplan është e sigurt dhe se ata do të jenë në gjendje të hyjnë në vendin e destinacionit. Protokollet dhe sistemet e reja të sigurisë shëndetësore do të duhet të ekzistojnë, dhe këto akoma nuk janë përcaktuar. Ndërsa qeveritë dhe industria ajrore planifikojnë rimëkëmbjen në këtë kontekst të ri dhe përshtatjen me sjelljen e ndryshueshme të udhëtarëve, përdorimi i identitetit dixhital dhe teknologjive biometrike mund të rikthejë besimin duke siguruar gjithashtu një udhëtim pa probleme. Sidoqoftë, këto mjete do të jenë efektive vetëm nëse përdoruesit mendojnë se të dhënat e tyre janë të mbrojtura. Privatësia, pëlqimi dhe transparenca e të dhënave duhet të jenë në zemër të çdo zgjidhjeje teknike.

Udhëtim pa prekje

Ndryshimi më i menjëhershëm dhe ndoshta më i dukshëm do të jetë një zhvendosje në udhëtime pa prekje nga kthesa e aeroportit në check in e hotelit.

Automatizimi në të gjithë sektorin do të bëhet normë e re. Biometrikët janë tashmë një zgjidhje e pranuar gjerësisht për verifikimin e identitetit, dhe përdorimi i tyre do të bëhet më i përhapur pasi gjurmët e gishtërinjve fizikë dhe skanuesit e duarve hiqen. Më shumë opsione pa prekje do të hyjnë në lojë duke përfshirë gjurmën e gishtit pa kontakt, si dhe njohjen e fytyrës përmes irisit të syrit. Për më tepër, teknologjia për futjen e të dhënave pa prekje si kontrolli i gjesteve, skanimi i dokumenteve pa prekje dhe komandat zanore tashmë janë duke u testuar.

Deri më tani, nuk ka ndonjë standard ose marrëveshje për nivelin e pranueshëm të rrezikut për rihapjen e kufijve ose lejimin e individëve për të udhëtuar. Derisa të zhvillohet një vaksinë, fokusi po zhvendoset në vlerësimin e rrezikut të pasagjerëve individualë. Me pëlqimin e pasagjerit, kompanitë e udhëtimit dhe linjat ajrore mund të përdorin të dhëna personale siç janë mosha e tyre, kushtet themelore shëndetësore dhe historia e udhëtimit për të përpiluar një profil individual të rrezikut.

Përpjekjet për të zhvilluar protokollet shëndetësore dhe standardet duke përdorur teknologjinë dixhitale për industrinë e udhëtimit dhe turizmit janë ende në fazat e tyre fillestare. Ndërkohë, linjat ajrore të tilla si Emiratet po kryejnë testime në vend COVID-19 për pasagjerë. Aeroportet Evropiane kanë filluar hartimin e udhëzimeve të industrisë për kontrollin e shëndetit të pasagjerëve.

Udhëtari dixhital

Shumë organizata janë tashmë të zhvilluara në idenë e udhëtarit dixhital. Kjo duhet të përshpejtohet për të mundësuar normën e re, të ndihmojë bizneset të përshtaten me sjelljen e ndryshuar të konsumatorit dhe të rindërtojnë besimin. Zgjidhjet e integruara të identitetit dixhital janë thelbësore për realizimin e udhëtimit pa prekje dhe ruajtjen e profilit të rrezikut të një personi, duke u mundësuar atyre që të menaxhojnë rreziqet në kohë reale.