Kina ka rikthyer një bllokim të rreptë pranë Pekinit, duke izoluar rreth 400,000 njerëz, pas një numri të vogël rastesh.

Kufizimet kanë hyrë në fuqi në qarkun Anxin në provincën Hebei afër kryeqytetit.

Pas shfaqjes së pandemisë në Kinë në fund të vitit të kaluar, vendi ka arritur të marrë infeksione të reja në një nivel vazhdimisht të ulët.

Për të shmangur një valë të dytë, madje edhe rastet e pakta janë marrë shumë seriozisht nga autoritetet shëndetësore të vendit.

Çfarë po ndodh në Hebei?

Zyrtarët njoftuan të dielën se Anxin do të "mbyllet plotësisht dhe do të kontrollohet".

Vetëm punëtorët thelbësorë lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre, ndërsa një anëtar i një familjeje lejohet të dalë një herë në ditë për të bërë blerje për nevoja.

Asnjë banor jo-rezident nuk do të lejohet të hyjë në ndërtesa, bashkësi ose fshatra. Autoritetet kanë paralajmëruar se kushdo që shkel rregullat do të ndëshkohet nga policia.

Anxin është rreth 150 km (90 milje) në jug të Pekinit. Mediat kineze thonë se ka pasur 18 raste në qarkun që nga fillimi i rritjes së fundit në Pekin, dy javë më parë.

Zona nuk është aq e populluar sa qendrat e mëdha urbane të Kinës dhe ekspertët lokalë të shëndetit thanë se ishin optimistë që përhapja mund të ndalohej.

Si është situata në Pekin?

Numrat e fundit të Kinës mbeten zili e shumicës së vendeve të tjera të goditura nga virusi. Megjithatë, një sulm i kohëve të fundit në Pekin ka bërë që autoritetet të kenë frikë nga një valë e dytë e mundshme.

Gjatë 24 orëve të fundit, Pekini raportoi 14 raste të reja të virusit.

Ndërsa ky është një numër i vogël në krahasim me mijëra raste të përditshme në SHBA ose Amerikën e Jugut, Kina reagoi shpejt që të parandalojë përhapjen.

Pasi kalojë 80,000 raste të konfirmuara në fillim të marsit, prej atëherë, Kina ka shtuar vetëm rreth 4.700.

Pjesa tjetër e Kinës ka parë vetëm një ndërlikim të vogël të infeksioneve një shifrore, shumica prej tyre ishin raste të importuara, që do të thotë udhëtarë që kthehen nga jashtë.