Autoritetet indiane kanë gjobitur Google me 13 miliardë rupi (161 milionë dollarë) për përdorimin e platformës së saj Android për të dominuar tregun.

Rregullatori i konkurrencës në vend ka akuzuar gjigantin e teknologjisë se ka hyrë në "marrëveshje të njëanshme" me prodhuesit e smartfonëve për të siguruar dominimin e aplikacioneve të tij. Ajo ka urdhëruar Google të "ndalojë dhe të heqë dorë" nga praktika të tilla.

Google nuk i është përgjigjur ende gjobës apo akuzave.

Komisioni i Konkurrencës i Indisë (CCI) tha në një deklaratë të enjten se Google po abuzon me licensimin e sistemit të tij operativ Android për një sërë telefonash inteligjentë, kërkime në internet, shfletim dhe shërbime të pritjes së videove.

Ai tha se Google po hynte në marrëveshje të detyruara për të siguruar që aplikacionet e tij - si Google Chrome, YouTube, Google Maps dhe të tjerët - të përdoreshin.

Deklarata shtoi se kjo praktikë po mbyste konkurrencën dhe i dha Google qasje të vazhdueshme në të dhënat e konsumatorëve dhe mundësitë fitimprurëse të reklamimit.

CCI i ka kërkuar gjithashtu Google që të mos detyrojë prodhuesit e pajisjeve të instalojnë paraprakisht aplikacionet e tij dhe se duhet të lejojë prodhuesit dhe përdoruesit të instalojnë aplikacione të zgjedhura të tyre gjatë konfigurimit fillestar të pajisjes.

“Tregjet duhet të lejohen të konkurrojnë sipas meritave dhe barra bie mbi lojtarët dominues (në rastin konkret, Google) që sjellja e tij të mos e cënojë këtë konkurrencë sipas meritave”, thuhet në deklaratë.

Google po përballet me një sërë rastesh anti-trust në Indi dhe autoritetet po hetojnë gjithashtu sjelljen e Google në tregun e televizorëve inteligjentë dhe sistemin e tij të pagesave brenda aplikacionit.

Hetimi në lidhje me Android filloi në vitin 2019, pas ankesave të konsumatorëve të telefonave inteligjentë Android.

Rasti është i ngjashëm me atë me të cilin u përball Google në Evropë, ku rregullatorët vendosën një gjobë prej 5 miliardë dollarësh ndaj kompanisë për përdorimin e sistemit të saj operativ Android për të fituar avantazhe të padrejta në treg.

Përshtatur nga BBC