Pas tërmetit 7.7 dhe 7.6 ballë që ndodhi në Kahramanmara, sytë u kthyen nga krahinat ku kalonte linja e thyerjes së Anadollit Lindor.

Pas tërmeteve që ndodhën në vijën e thyerjes së Anadollit Lindor që shkaktuan shkatërrime në 11 provinca, kërkimet e hartës së vijës së thyerjes aktive në rajonet e tërmeteve, morën vrull.

Por, ku është vija e thyerjes së Anadollit Lindor dhe nëpër cilat krahina kalon?

Ndërsa ngriti pyetje, Prof. Dr. Naci Görür paralajmëroi për tërmetin kritik të vijës së thyerjes së Anadollit Lindor në Adana. Turqia ndodhet në linjat e prishjeve të Anadollit të Veriut, Anadollit Lindor dhe Anadollit Perëndimor.

Anadolli Lindor fillon me kryqëzimin e trefishtë Mara? në skajin verior të çarjes së Detit të Vdekur dhe përfundon në drejtimin verilindor në kryqëzimin e trefishtë të Karliovas, ku bashkohet me çarjen e Anadollit të Veriut.

Linja e çarjes së Anadollit Lindor vazhdon deri në Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmara, Adyaman, Elaz, Bingöl, Mu dhe më pas bashkohet me vijën e çarjes së Anadollit të Veriut nga Erzincan.

“Duhet të jemi të kujdesshëm edhe në Adana dhe Qipro. Këto paralajmërime bazohen në transferimin e stresit në rajon. Po kështu, duhet të jemi të kujdesshëm në çarjet e Malatya, Ovack dhe Nazimiye-Karakoçan rreth Malatya për arsye të ngjashme. Ndaj, është e dobishme që autoritetet dhe njerëzit tanë të kenë kujdes”, thotë Prof. Dr. Naci Görür.

Tërmetet e ndodhura, deri më sot, në vijën e thyerjes së Anadollit Lindor:
1998:  Adana – Ceyhan
2003:  Bingol
2010:  Elazig
2020:  Elazig
2023:  Gaziantep – Kahramanmara?.

Zonat e rrezikut primar:

Izmir, Balikesir, Manisa, Mugla, Aydin, Denizli, Isparta, Usak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kirsehir, Bolu, Karabuk, Hatay, Bartin, Cankiri, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, dhe Mu, Hakkari, Osmaniye, Karkkale dhe Siirt.

Zonat e rrezikut të shkallës së dytë:

Tekirda?, Stamboll (Rajoni 1 dhe 2), Bitlis, Kahramanmara, Van, Adsyaman, Sernak, Zonguldak, Tekirda?, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, I?d?r, Elazil, Diyarbakir, Adana, Eski, Kütahya, Çankur, Urak, Abra dhe Çorum.

Zonat e rrezikut të shkallës së tretë:
Eskitehir, Antalia, Tekirdag, Edirne, Sinop, Istanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin,  Mardin, Kilis, Adana, disa pjesë të Gaziantepit dhe Kahramanmara, Sivas, Gümühane, Bayburt, Ankara, Yoseri, Konia, Mersin dhe Nevehir.