Në vitet e fundit, me siguri keni lexuar të paktën një titull që pretendon se të qëndrosh gjatë ulur është "si të pish duhab". Ndonëse në thelb kjo nuk është e vërtetë – duke lënë mënjanë faktin se është shumë më e lehtë të jetosh pa cigare sesa pa karrige – është e drejtë të thuhet se lidhja jonë e dashurisë me karrigen vjen me disa anë negative.

Së pari: ideja se qëndrimi ulur mund të jetë i keq nuk është vetëm një frikë e shekullit të 21-të. Një nga studimet e para që sugjeroi një lidhje midis sëmundjes dhe të qëndruarit ulur u krye në vitet 1950, kur studiuesit zbuluan se shoferët e autobusëve  kishin dy herë më shumë gjasa të kishin sulm në zemër. Që atëherë, dhjetëra studime kanë gjetur lidhje midis qëndrimit ulur dhe një sërë sëmundjesh, me një analizë të vitit 2013 të studimeve që përfundonte: "Sasi më të larta të kohës totale ditore të qëndrimit ulur shoqërohen me rrezik më të madh të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet."

Problemet e shkaktuara nga ulja e tepërt mund të ndahen në dy kategori të gjera: problemet posturale dhe ato kardio-metabolike. Ju mund ta zbutni të parën deri në një farë mase duke bërë aktivitete.

Ju mund të jeni shumë aktiv, por kjo nuk ju mbron plotësisht nga të qenit i ulur”, thotë Kelly Mackintosh, profesoreshë e aktivitetit fizik dhe shëndetit në Universitetin Swansea. "Unë mund të shkoj për një orë vrap me qenin çdo mëngjes për aktivitet fizik, por më pas të ulem ose të bëj aktivitete të ulura për pjesën tjetër të ditës - që do të thotë se do të klasifikohesha 'si e ulur', për sa i përket rrezikut.”

Për sa i përket problemeve posturale dhe dhimbjes, qëndrimi ulur për periudha të gjata mund të shkaktojë ngurtësimin e muskujve dhe tendinave, duke çuar në sindromën e dhimbjes patellofemorale dhe dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës. 

Po për gjërat e tjera? Nuk kuptohet plotësisht pse qëndrimi ulur duket të lidhet me një sërë kushtesh shëndetësore, por shpjegimi më i besueshëm është se e vë trupin tuaj në gatishmëri. Kur e bëni atë për një kohë mjaft të gjatë, metabolizmi juaj ngadalësohet, qarkullimi ngushtohet dhe aftësia juaj për t'u marrë me glukozën komprometohet. Ju jeni duke fikur në mënyrë efektive disa nga muskujt më të mëdhenj të trupit tuaj, me rezultate që mund të variojnë nga rritja e madhësisë së belit deri te rreziku i diabetit.

Pra, çfarë duhet të bëni?

Më e mira nga të gjitha, sigurisht, është të qëndroni në këmbë dhe të bëni disa lëvizje, pasi keni qendruar disa orë ulur. Ka shumë detyra që mund ti bëni edhe në këmbë...