Covid mund të mos konsiderohet më një emergjencë e shëndetit publik.

Por shkencëtarët kanë shprehur frikën se mund të prekemi sërish nga një pandemi së shpejti.

Shefat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) po ndjekin me kujdes nëntë patogjenë që përbëjnë kërcënimin më 'urgjent' për njerëzimin. Për të gjitha ato po bëhen kërkime urgjente për të gjetur teste, trajtime dhe vaksina.

Krerët e OBSH-së janë fokusuar në një kërcënim kyç - gripin e shpendëve.

Kjo është përkundër shpërthimit më të madh ndonjëherë të gripit të shpendëve që përfshin aktualisht botën, duke shkaktuar frikë se së shpejti mund të përhapet edhe te njerëzit.

Ndërsa aktualisht nuk dihet të transmetohet lehtësisht midis njerëzve, mutacionet në virus që e bëjnë më të lehtë transmetimin dhe kjo është frika më e madhe e ekspertëve.

Shkencëtarët britanikë kanë modeluar gjithashtu skenarë të rasteve më të këqija sipas të cilave virusi vret deri një në 20 njerëz që infekton, nëse do të arrijë të përhapet te njerëzit.

Zyrtarët thanë se shifra ishte për 'qëllime planifikimi' dhe jo një parashikim.

Lista e 'sëmundjeve prioritare' në faqen e internetit të OBSH-së thotë: 'Kjo nuk është një listë përfundimtare dhe as nuk tregon shkaqet më të mundshme të epidemisë së ardhshme.

"OBSH rishikon dhe përditëson këtë listë kur lindin nevoja dhe metodologjitë ndryshojnë."

Megjithatë, ekspertët kanë paralajmëruar vazhdimisht se mund të shfaqet një variant më infektiv ose vdekjeprurës.

Dhe kur uli nivelin e kërcënimit për Covid këtë muaj, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus paralajmëroi se statusi i urgjencës mund të rivendoset nëse situata ndryshon.