Provoni këto teknika të shpejta dhe të thjeshta nëse ndjeni një rritjee të ankthit brenda jush:

1. Pranoni ankthin tuaj

Mund të duket kundërintuitive, por ndonjëherë gjëja më e mirë që mund të bëjmë është të pranojmë se si ndihemi dhe ta lejojmë atë të marrë rrugën e saj. Ndjenjat e ankthit janë normale dhe të natyrshme; Duke pranuar atë që po na ndodh, ne kemi dikur ndihmë për ta çuar ankthin tonë më shpejt sesa do ta luftonim atë.

2. Shmangni stimuluesit si kafeja dhe alkooli

Kafeina dhe alkooli shpesh mund të kenë efekt të kundërt me atë që mund të mendoni. Për shembull, kafja është vërtetuar se shkakton më shumë ankth – veçanërisht kur pihet në doza të larta (burimi). Alkooli gjithashtu, në pamje të parë, mund të na ndihmojë të qetësohemi nëse ndihemi të shqetësuar. Megjithatë, me kalimin e kohës alkooli dhe ankthi nuk bashkohen mirë së bashku dhe do të përkeqësojnë çdo simptomë të ankthit që po përjetoni aktualisht.

3. Miratoni disa teknika relaksimi

Kur ndiheni të shqetësuar, frymëmarrja juaj bëhet e shpejtë dhe e cekët dhe muskujt shtrëngohen. Kjo mund të ndikojë në trupin tuaj duke rritur rrahjet e zemrës dhe duke sjellë kokëfortësi dhe djersitje, midis simptomave të tjera fizike të ankthit.

4. Vizualizoni paqen

Vizualizimi bashkon aspekte të ndërgjegjes dhe teknikave të frymëmarrjes për t'ju dhënë një mënyrë tjetër për të qetësuar veten dhe për të ndaluar ankthin që të dalë jashtë kontrollit.

Një shembull është teknika 5,4,3,2,1. Mbyllni sytë, merrni frymë thellë dhe:

Emërtoni 5 gjërat që shihni - kjo mund të përfshijë objekte të mëdha si ndërtesa, pemë ose shtëpi, si dhe objekte të vogla si stilolapsa ose një palë syze

Emërtoni 4 gjërat që mund të ndjeni – dalloni katër gjëra që trupi juaj po i prek, duke përfshirë çorapet tuaja në lëkurën e këmbëve tuaja, ndjesinë e xhinseve tuaja ose krahun e karriges në të cilën jeni ulur.

Emërtoni 3 gjërat që mund të dëgjoni - fokusohuni në tingujt e ambientit ku zakonisht nuk mund të përqendroheni, si cicërima e zogjve, fëmijët që luajnë jashtë ose zhurma e erës nëpër pemë

Emërtoni 2 gjërat që mund t'i nuhasni – ndërsa kjo mund të duket e vështirë në fillim, provoni të ecni përreth derisa të gjeni 2 aroma, të cilat mund të përfshijnë rrobat, sapunin e banjës ose lulet jashtë

Emërtoni 1 gjë që mund të shijoni.

Kjo teknikë e tokëzimit do t'ju inkurajojë të përqendroheni në shqisat tuaja, duke ju çliruar nga shpërqendrimi, do të kthejë vëmendjen tuaj në të tashmen. Të gjitha këto do të ndihmojnë për të qetësuar ankthin tuaj.