Teknika e frymëmarrjes 4-7-8 bazohet në një metodë të lashtë joge të quajtur pranayama, e cila i ndihmon praktikuesit të kontrollojnë frymëmarrjen e tyre.

Teknika u zhvillua nga Dr. Andrew Weil. Kur praktikohet rregullisht, është e mundur që kjo teknikë mund të ndihmojë disa njerëz të flenë në një periudhë më të shkurtër kohore.

Për çfarë shërben teknika e frymëmarrjes 4-7-8?

Teknikat e frymëmarrjes janë krijuar për ta sjellë trupin në një gjendje relaksi të thellë. Teknikat si 4-7-8 mund t'u japin organeve dhe indeve një nxitje shumë të nevojshme të oksigjenit.

Teknika 4-7-8 e detyron mendjen dhe trupin të përqendrohen në rregullimin e frymëmarrjes, në vend që të nxisi shqetësimet tuaja kur shtriheni natën. Vlen si një qetësues natyral për sistemin nervor.

Si funksionon?

Për të praktikuar frymëmarrjen 4-7-8, gjeni një vend ku të uleni ose të shtriheni rehat.  

Përgatituni për praktikën duke mbështetur majën e gjuhës në qiellzën e gojës, menjëherë pas dhëmbëve të sipërm të përparmë. Ju do të duhet ta mbani gjuhën në vend gjatë gjithë praktikës. Duhet mos lëvizur gjuha kur nxirrni frymën. Nxjerrja e frymës gjatë frymëmarrjes 4-7-8 mund të jetë më e lehtë për disa njerëz kur mbledhin buzët.

Hapat e mëposhtëm duhet të kryhen të gjithë në ciklin e një frymëmarrjeje:

Së pari, lërini buzët tuaja të ndara. Bëj një tingull zhurmues, duke nxjerrë plotësisht nga goja.

Më pas, mbyllni buzët, duke thithur në heshtje përmes hundës
ndërsa numëroni deri në katër në kokë.

Pastaj, për shtatë sekonda, mbajeni frymën.

Bëj një tjetër nxjerrje të shpejtë nga goja jote për tetë sekonda.

Kur thithni përsëri, ju filloni një cikël të ri frymëmarrjeje. Praktikoni këtë model për katër frymëmarrje të plota.