Pavarësisht nga dysheku që keni, ndonjëherë mund t'ju duket sikur po flini në një beton dhe nuk gjeni rehat.

Sidoqoftë, në mëngjes, i njëjti shtrat që dukej kaq jomikpritës, përqafon çdo linjë të trupit tuaj, duke ju lutur të qëndroni në përqafimin e tij komod.

Është një paradoks i çuditshëm i përjetuar nga shumë njerëz, dhe ai që duket veçanërisht zhgënjyes kur alarmi bie çdo ditë.

Megjithatë, përpara se të dënoni shtratin tuaj që ndryshon formën, ia vlen të fokusoheni tek problemi i vërtetë.

Shtrati i parehatshëm mund të jetë padyshim një problem, së bashku me problemet e jashtme si zhurma ose drita.

Por sipas Becky Spelman, psikologe dhe themeluese e Klinikës Private të Terapisë, faktori më i zakonshëm në parandalimin e relaksimit gjatë natës është "një mendje aktive ose nivele të larta stresi".

Ajo shton: «Për më tepër, disa kushte mjekësore ose çrregullime të gjumit, të tilla si pagjumësia, mund ta bëjnë të vështirë gjumin.»

Ndryshimet që kaloni në orët që jeni në gjumë janë arsyeja pse ndiheni kaq ndryshe nga mbrëmja në mëngjes.

Becky thotë për Metro.co.uk: “Trupat tanë kanë një cikël natyral gjumë-zgjim të quajtur ritmi cirkadian. Nga fundi i ciklit të gjumit, temperatura e trupit tonë rritet dhe lirimi i hormoneve si kortizoli dhe serotonina na ndihmon të ndihemi më të mirë dhe vigjilentë.

"Si rezultat, ne mund të ndihemi më rehat në mëngjes për shkak të këtyre ndryshimeve fiziologjike."

Një hormon i quajtur melatonin – i cili është përgjegjës për kontrollin e ciklit gjumë-zgjim – gjithashtu luan një rol .

“Krijimi i një ambienti të rehatshëm gjumi është thelbësor”, thotë Becky. Sigurohuni që dhoma juaj e gjumit të jetë e errët, e qetë dhe në një temperaturë të rehatshme. Investoni në një dyshek, jastëk dhe shtrat cilësor që i përshtaten edhe preferencave tuaja.

Ajo gjithashtu rekomandon të minimizoni ekspozimin tuaj ndaj ekraneve dhe stimulimin afër kohës së gjumit, në vend të kësaj të zgjidhni aktivitete qetësuese si 'leximi, një dush të ngrohtë ose praktikimi i teknikave të relaksimit'.