Nëse jeni një grua në mes të të 40-ave, me siguri keni qenë dëshmitare e një sërë dietash të modës dhe vlerave të shtrenjat ushqyese gjatë dekadave të fundit. Në fakt, tani duhet të jeni më të kujdesshme duke vendosur një model të duhur të të ngrënit që funksionon dhe ju bën të ndiheni energjikë dhe të shëndetshëm.

 Ekspertët e shëndetit e quajnë këtë kohë të jetës një “dritare mundësish”. Kjo për shkak se vendimet që marrim në moshën e mesme do të ndikojnë në shëndetin tonë në vitet më vonë. Është një kohë e mirë për të rritur marrjen e perimeve të pasura me nitrate si zarzavate me gjethe, selino dhe panxhar. Këto ndihmojnë gratë të rrisin nivelet e tyre të oksidit nitrik që bien si me plakjen ashtu edhe me ndryshimet hormonale. Në fakt, një studim tregoi se dy sallata në ditë ndihmonin në rritjen e rrjedhjes së gjakut të lidhur me oksidin nitrik te gratë e moshës së mesme.

Mos qëndroni të uritur dhe mos humbisni proteinat.

Një nga gabimet më të mëdha të ushqyerjes që shoh është se gratë ndjekin dieta jashtëzakonisht të ulëta në kalori. “Kur nivelet tuaja të estrogjenit fillojnë të ulen, siç ndodh në mesin e të 40-ave, kjo gjithashtu zvogëlon masën muskulore. Nëse përgjigjeni duke anashkaluar vaktet, kjo mund të ketë një efekt negativ. Mendoni për metabolizmin tuaj si një zjarr i madh. Nëse nuk vendosni trungje mjaftueshëm në ‘zjarrin’ tuaj, ai do të pakësohet. Ngrënia e pamjaftueshme, në mënyrë kronike, mund të ndikojë në mënyrën se si metabolizoni ushqimet tuaja, kështu që është thelbësore të merrni kalori të mjaftueshme me makronutrientët e duhur,” shprehen ekspertët

Hani më shumë fibra për të menaxhuar kolesterolin.

Dhënia e rritjes së marrjes së fibrave mund të ndihmojë në menaxhimin e rritjes prej 10% të niveleve të kolesterolit që shumica e grave e shohin shpesh në menopauzë, së bashku me një rrezik në rritje të rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit. Ekspertët sygjerojnë  që gratë mbi 40 vjeç të hanë më shumë ushqime me fibra, si manaferrat, drithërat dhe arrat, me një synim prej rreth 25 gramësh çdo ditë.

Planifikoni një dietë ‘mjaft të mirë’ për shëndetin tuaj.

Gratë duhet të gjejnë një mënyrë për të shijuar ushqimin e shëndetshëm që i përshtatet jetës së tyre, pa faj. Duhet të jetë fleksibël dhe e lirë dhe jo e bazuar në rregulla të krijuara për të kontrolluar atë që mund të hani dhe çfarë nuk mund të hani. Pra, jepini vetes mundësinë për ta bërë standardin tuaj “mjaft të mirë” në vend që të përpiqeni për përsosmëri çdo herë.

Burimi: Revista Psikologjia