Me ironinë e saj, aktorja Teresa Mannino bëri një fjalim 12-minutësh, në të cilin, mes batutave të mprehta dhe momenteve më të thella, ajo krijoi një reflektim mbi shoqërinë tonë dhe njerëzimin.

Jemi në vitin 2024? Por le të mendojmë si 2500 vjet më parë. Unë do t'ju them se cila është teoria ime personale. Në shekullin e 5-të para Krishtit, filozofi grek Protagoras – e mbani mend?!...

Kështu nis monologu, i maskuar si një skicë komike, nga Teresa Mannino në Sanremo 2024, e cila donte të fliste për njeriun, së pari duke e krahasuar atë me bimët dhe kafshët, aq të ngjashme me ne, përveç aftësisë për të folur:

Ne kemi 60% të trashëgimisë sonë gjenetike të barabartë me bananet, prandaj thonë “mi sono sbucciata le ginocchia”.

Ne kemi 98% të përbashkëta me majmunët. Me përjashtim të faktit se ky informacion nuk është shumë i përhapur, sepse shimpanzetë janë të prirura të mos na e bëjne me dije. Ne ndihemi superiorë sepse flasim, por kafshët dhe bimët komunikojnë në një mënyrë tjetër.

Kur një sicilian shkon në Milano dhe përpiqet të flasë me një milanez, ai i thotë një fjali në dialektin sicilian, ai nuk e kupton. Por ne vazhdojmë t'ia përsërisim me shpresën se do ta kuptojë. Ne njerëzit kemi të njëjtin prezumim ndaj qenieve të tjera të gjalla. Bimët komunikojnë përmes mikrogrimcave dhe impulseve elektrike, kafshët komunikojnë me trupin: babuinët përshëndesin njëri-tjetrin duke tundur organin e tyre gjenital dhe marrin shumë informacion.

Monologu i Teresa Mannino në Sanremo 2024 vazhdon duke folur për milingonën gjetheprerëse dhe se si, në fund, edhe ne mund të mësojmë diçka nga kjo specie e veçantë:

Në Dhiatën e Vjetër, Jobi thotë "pyetni kafshën dhe do t'ju shpjegojë". I pyeta milingonat gjethprerëse, të cilat fermerojnë si ne. Ata kanë bërë bujqësi për 50 milionë vjet dhe nuk kanë shkatërruar asgjë. Ne kemi bërë bujqësi vetëm për 10 mijë vjet dhe e kemi lodhur planetin.

Ata kanë jetuar në planetin tonë për 150 milionë vjet, ne kemi jetuar vetëm 2 milionë. Ata ishin këtu kur kishte dinosaurë: kur mbërriti meteori, dinosaurët u zhdukën dhe ato nuk u zhdukën. Le të kuptojmë se si funksionon dhe t'i kopjojmë.

Shoqëria e milingonave fletëprerëse funksionon kështu. Ka një nënë mbretëreshë dhe vajzat e saj, meshkujt janë vetëm një pakicë e vogël. A e zgjedh Nëna Mbretëreshë seksin e fëmijëve të saj të palindur dhe çfarë seksi zgjedh ajo? Femra. Ajo i zgjedh meshkujt një herë në vit për vazhdimin e specieve. Dhe cili është roli i tyre? Puna e tyre e vetme është furnizimi me spermë.

Kafshët njerëzore preferojnë pushtetin: mbi burrat e tjerë, mbi gratë, mbi fëmijët, mbi natyrën. Edhe mua më pëlqen pushteti, por “fuqia për” është një gjë krejtësisht tjetër. Fuqia për të qenë të lumtur, për t'i bërë njerëzit të qeshin, për të kërcyer në rrugë edhe pse vajza me të cilën je të kritikon, fuqia për të kënduar edhe pse stonon.... Është shumë ndryshe nga fuqia për të shkatërruar.