Çdo sipërmarrës ka versionin e tij të asaj që e ka çuar atje ku janë sot. Pavarësisht nëse është një rutinë specifike, apo këmbëngulje e provuar dhe e vërtetë, ka shumë këshilla për “to-dos” e suksesit.

Por çfarë ndodh me gjërat që duhen shmangur?

Ka po aq mënyra për të kufizuar suksesin tuaj, sa edhe hapa për t’ju çuar atje ku dëshironi të jeni. Shmangni rrugën tuaj dhe mos e bëni më të vështirë arritjen në destinacionin tuaj. Ka shumë gjëra për të mos bërë për t’u përgatitur edhe për sukses. Këtu janë 9 gjëra që duhen shmangur. Shpesh, thjesht kalimi në një mentalitet më pozitiv, eliminimi i zakoneve negative, mund të hapë rrugën.

1. Neglizhoni kujdesin për veten

Shumë shpesh, sipërmarrësit përqendrohen vetëm në punë, pa bërë pushime, ose pa i kushtuar vëmendje shëndetit të tyre fizik dhe mendor. Kjo nuk është e qëndrueshme dhe do të çojë në humbje, ose më keq, të heqin dorë nga ëndrrat e tyre të biznesit.

Programoni kohë për të ushtruar, uluni për të ngrënë dhe flini afërsisht në të njëjtën kohë çdo natë. Këto zakone të thjeshta janë po aq të rëndësishme sa çdo metrikë për të matur suksesin e biznesit tuaj. Duke u kujdesur për shëndetin tuaj, ju do të shihni ndryshimin në energjinë dhe këndvështrimin tuaj, gjë që vetëm ndihmon në rritjen tuaj.

2. Dyshoni në veten tuaj

Dyshimi për veten mundon çdo sipërmarrës, të paktën në fillim. Të jesh shefi i vetes do të thotë që duhet të jesh edhe nxitës i tifozëve. Drejtojuni bashkëmoshatarëve dhe miqve të besuar për t’ju dhënë komente konstruktive kur është e nevojshme, por mbani besim në aftësitë tuaja.

Pasi të filloni të hamendësoni zgjedhjet tuaja, bëhet më e vështirë të ecni përpara. Mbërthimi për shkak të pavendosmërisë ose ndjenjave të padenjësisë krijon barriera shtesë. Si sipërmarrës, tashmë ka mjaft prej tyre me të cilët duhet të merreni.

Në vend të kësaj, eksploroni gjëra të ndryshme dhe eksperimentoni me atë që funksionon. Jo çdo lëvizje do të jetë e përsosur, por të gjithë mund t’ju ndihmojnë të mësoni dhe të përmirësoheni ndërsa ecni, gjë që e bën një sipërmarrës dhe një biznes më të mirë.

3. Refuzoni të kërkoni ndihmë

Edhe nëse keni vite përvojë në industrinë tuaj, qëndroni mjaft të përulur për të ditur kur keni nevojë për udhëzim. Përpjekja për të mashtruar çdo aspekt mund të jetë dërrmuese dhe do të thotë që nuk keni kohë të përqendroheni në gjërat që kanë vërtet rëndësi.

Ju duhet të merrni parasysh jo vetëm tregtinë ose zanatin tuaj, por edhe kontabilitetin, taksat, marketingun dhe të gjitha aspektet e tjera që ju ndihmojnë të rriteni. Pavarësisht nëse është mbështetje këshilluese nga një koleg i respektuar ose ndihmë e jashtme për gjëra të tilla si, mediat sociale ose shkrimi i kopjeve për të ndërtuar markën tuaj, delegimi i detyrave ju ndihmon të rritni biznesin tuaj.

4. Shmangni rrjetëzimin

Ndërtimi i marrëdhënieve të forta profesionale çon në mundësi të pakufishme. Zgjeroni lidhjet tuaja duke u lidhur me ata brenda dhe jashtë fushës suaj. Filloni në internet përmes LinkedIn. Ndërveproni me postimet dhe ndani informacionin tuaj të dobishëm.

Gjithashtu, merrni pjesë në ngjarje personalisht për t’u takuar me individë me mendje të njëjtë. Do të zgjerojë rrethin tuaj të biznesit dhe rrjetëzimi mund të jetë motivues ndërsa e çoni biznesin tuaj në hapin tjetër. Ju kurrë nuk e dini se kush mund të kalojë rrugën tuaj dhe kush mund të jetë një burim i vlefshëm për ju ose anasjelltas.

5. Shtyni qëllimet

Të flasësh për “një ditë” do të thotë që qëllimet të shtyhen gjithnjë e më tej. Të synosh lart është shkëlqyeshëm, por ta bësh atë hap pas hapi është një mënyrë më realiste për t’ju çuar te qëllimet tuaja dhe për të vazhduar pasi t’i arrini ato. Mos i shtyni qëllimet tuaja sepse ato duken të paarritshme sot. Në vend të kësaj, vendosni hapa që mund të çojnë atje, në mënyrë që t’i afroheni qëllimit tuaj çdo ditë derisa të kuptoni se keni mbërritur në pragun e saj.

6. Analizoni planifikimin

Planifikimi është katalizatori që ju ndihmon të arrini qëllimet tuaja. Pa një plan, ditët shkojnë të pastrukturuara dhe është e lehtë të bësh shumë gjëra të vogla që nuk janë të lidhura me asnjë objektiv. Në vend të kësaj, merrni kohë në fillim dhe në fund të çdo dite për të parë ditën/javën përpara.

Gjithashtu, jepni përparësi afateve. Megjithëse gjithçka mund të duket urgjente, përpjekja për t’i bërë të gjitha menjëherë do të thotë që më pak gjëra ka të ngjarë të bëhen ose, të paktën, të bëhen mirë. Të jesh sipërmarrës do të thotë të balancosh oraret për të siguruar që të kesh kohë të mjaftueshme krijuese për të ëndërruar dhe kohë të mjaftueshme produktiviteti për të bërë.

7. Luaj sigurt

Të jesh sipërmarrës tashmë do të thotë që ke marrë një rrezik. Eksploroni zona të reja ku mund të bëni hapin tjetër dhe shmangni rehatinë e tepërt.

Gjithmonë ka një mësim tjetër për të mësuar, ose një qëllim tjetër për të krijuar. Qëndroni kurioz dhe të etur për të shkuar në atë që do të ndodhë më pas. Megjithatë, mos i kaloni fitoret, të mëdha apo të vogla.

8. Minimizoni fitoret

Sa herë që arrini diçka, sigurohuni që të festoni fitoren. Mund të jetë një objektiv i të ardhurave, një klient i ri, apo edhe anulimi i listës së detyrave javore. Të shikosh prapa dhe të shtosh të gjitha fitoret të motivon të vazhdosh dhe të bën të dish se ke atë që duhet për të pasur sukses.

9. Largohuni nga vlerat

Qëndroni gjithmonë besnikë ndaj vlerave tuaja, pa marrë parasysh sa sukses keni arritur. Kur njerëzit rrëshqasin nga integriteti i tyre, kjo i pengon ata dhe parandalon suksesin e ardhshëm.

Qëndroni në linjë me vizionin tuaj, etikën e punës dhe mënyrën se si i trajtoni njerëzit. Ju do të shkoni më tej kur të përputheni dhe fitoret do të ndjehen edhe më të vlefshme.