10 Shkurt 2020 sot dhe zyrtarisht kjo është Dita Ndërkombëtare e Epilepsisë. Sipas Shoqatës Italiane të Neurologjisë (SIN) sëmundja neurologjike është ndër më të zakonshmet: Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e ka përfshirë atë midis sëmundjeve sociale. Prek rreth 50 milion njerëz në botë, në vendet e industrializuara 1 në 100. Në Evropë ka gjashtë milion njerëz të prekur dhe në Itali rreth 500 mijë.

Epilepsia mund të godasë në çdo moshë: në vitet e para të jetës dhe në një moshë më të vjetër. Krizat mund të ndodhin papritmas, kudo, në çdo kohë. Dhe ato mund të shkaktojnë humbje të vetëdijes dhe rënie traumatike pasuese, madje edhe lëndime serioze. Nëse krizat nuk mund të kontrollohen, mund të ketë kufizime të mëdha në jetën e përditshme. Barra psikologjike mund të jetë një barrë e rëndë për t'u përballuar.

Prof. Giancarlo Di Gennaro, Drejtor i Qendrës për Kirurgji Epilepsi shpjegon: "Përparimi shkencor vitet e fundit ka çuar në zbulime të shumta në fushën e gjenetikës dhe shkencat themelore, me hapa domethënës përpara për të kuptuar mekanizmat molekularë që gjenerojnë konfiskime epileptike, si dhe duke çuar në një grup të pasur të barnave efektive antepileptik, me mekanizma gjithnjë e më inovues të veprimit dhe përgjithësisht me një tolerueshmëri më të mirë ".

Epilepsia ka nevojë për shumë studime. Kërkimi shkencor ka nevojë për më shumë fonde. Dhe e gjithë bota ka nevojë për më shumë politika socio-shëndetësore në favor të pacientëve për t'i lejuar ata të kenë akses në trajtime dhe të përmirësojnë standardet diagnostikuese dhe terapeutike.