Shpesh shohim çifte duke shëtitur përgjatë rrugëve të mbushura me njerëz, në plazh, në park duke u kapur për dore me njeri-tjetrin. Sa e rëndësishme është mbajtja e dorës në një marrëdhënie të shëndetshme?

Edhe pse shumë njerëz i marrin marrëdhëniet e tyre si të mirëqena, jo të gjithë e praktikojnë kapjen e duarve. Neë York Post raportoi për një shpikje japoneze të dorës robot, e krijuar për burra beqarë, që simulonte mbajtjen e dorës së një gruaje. Dora e robotit thuhet se shtrëngon pëllëmbën dhe madje sekreton lagështirë për të krijuar djersën. Fakti që ekziston një treg për duart e robotëve romantikë, ilustron rëndësinë e mbajtjes së duarve brenda marrëdhënieve.

Lehtësimi i konflikteve

Duke studiuar ndikimin e mbajtjes së duarve në çift gjatë konfliktit, gjetën disa rezultate të dobishme. Për burrat, mbajtja e duarve gjatë diskutimit ose konfliktit rezultoi në përmirësim të komunikimit, ndikim më të lartë pozitiv dhe reagim më të ulët të rrahjeve të zemrës. Për gratë, kjo rezultoi në përmirësim të komunikimit, por ndikim më të ulët pozitiv. Studiuesit zbuluan se ndikimi i mbajtjes së duarve pas diskutimeve të konfliktit ndryshonte në varësi të llojit të çiftit të studiuar.

Mbajtja e dorës ul stresin
 
U studiuan 80 persona (40 çifte) të cilët ose mbanin për dore bashkëshortët e tyre ose ishin vetëm gjatë një testi që tregonte reagimin ndaj stresit. Ata zbuluan se individët që mbanin duart me partnerët e tyre treguan më pak reaktivitet.

Mbajtja e duarve duket se është e dobishme për çiftet, veçanërisht kur përballen me momente negative. Efekti zbutës i mbajtjes së duarve ka më shumë të ngjarë që të përfundojnë në zgjidhjen e konflikteve si dhe zvogëlimin e stresit.