Një robot i ri ka zbritur në sipërfaqen e Marsit. Agjencia Amerikane e Hapësirës ka zbarkuar me sukses roverin e saj Perseverance në një krater të thellë pranë ekuatorit të planetit, të quajtur Jezero.

"Lajmi i mirë është se anija kozmike është në gjendje të shkëlqyer", tha Matt Wallace, zëvendës menaxher i projektit të misionit.

Automjeti me gjashtë rrota tani do të kalojë të paktën dy vitet e ardhshme duke shpuar në shkëmbinjtë lokalë, për të kërkuar prova të jetës që mund të ketë ekzistuar.

Jezero mendohet të ketë pasur një liqen gjigant miliarda vjet më parë. Dhe atje ku pasur ujë, ekziston mundësia që të ketë pasur edhe jetë.

Imazhi i parë shikon përpara. Hija vjen nga krahu robotik i roverit

Dy imazhet e para u pritën me emocion dhe duartrokitje. Ato u morën nga kamerat inxhinierike me rezolucion të ulët. Kishte pluhur që mbulonte mbulesat e lenteve të tejdukshme ende të bashkangjitura, por ishte e mundur të shihej një sipërfaqe e sheshtë si përpara ashtu edhe prapa roverit.

Imazhi i dytë tregon prapa roverit

Steve Jurczyk, administratori i përkohshëm në Nasa, gjithashtu u shpreh i emocionuar për arritjen:

"Çfarë merite për ekipin. Çfarë ekipi mahnitës që ka punuar në të gjitha fatkeqësitë dhe të gjitha sfidat që vijnë me uljen e një roveri në Mars, plus sfidat e Covid. Thjesht një arritje e mahnitshme".

Dhe Mike Watkins, drejtori i Laboratorit Jet Propulsion të Nasa-s, shtoi:

"Ka diçka të veçantë për ditët e para (të misionit), sepse sapo kemi zbritur një përfaqësues të Planetit Tokë në një vend në Mars që askush nuk ka qenë kurrë".

Ulja në Mars nuk është kurrë e lehtë, edhe pse Nasa është bërë eksperte në të. Ky është rover i dytë i vendosur në Mars nga agjencia hapësinore amerikane. E para, Curiosity, u vendos në një krater tjetër në vitin 2012.

Pritet që Perseverance të bëjë shumë fotografi në javën e ardhshme, ndërsa inxhinierët dhe shkencëtarët kërkojnë të vlerësojnë natyrën e terrenit.