Kina ka zbuluar fotot e reja të roverit të saj në Mars, i cili ka eksploruar sipërfaqen e planetit të kuq. Mediat shtetërore e quajtën këtë një shenjë të suksesit të misionit.

Roveri Zhurong, emëruar pas një perëndie të zjarrit në mitologjinë kineze, zbarkoi në rajonin e Utopia Planitia të marsit më 15 maj. Ky është misioni i parë i Kinës në Mars, duke e bërë atë vendin e dytë që zbarkon një rover në këtë planet, pas Shteteve të Bashkuara.

Roveri dërgoi imazhet e tij të para të Marsit në maj, disa ditë pas uljes, duke treguar një devijim të vendosur dhe peisazhin e rrafshët ku mbërriti.

Fotot e reja këtë të premte përfshinin një panoramë 360 gradë të zonës së uljes, të bashkuar me një numër imazhesh që roveri bëri pas uljes, para se të fillonte të lëvizte nëpër zonë, sipas agjencisë shtetërore të lajmeve Xinhua. Një imazh tjetër tregoi sipërfaqen portokalli të Marsit, me shkëmbinj të shpërndarë, një krater rrethor në anën e largët dhe duna në distancë.

Një imazh i tretë tregon flamurin kinez pranë platformës së uljes. Roveri gjithashtu bëri një selfie duke përdorur një aparat fotografik pa tel.

“Shëtitja” e roverit me gjashtë rrota dhe me energji diellore ka për qëllim të zgjasë tre muaj, gjatë të cilëve do të kërkojë shenja ose prova të jetës antike në sipërfaqen e Marsit. Ndërsa roveri eksploron planetin, orbiteri i tij po kryen gjithashtu operacione zbulimi shkencor.

"Kina do të publikojë të dhënat shkencore përkatëse në kohën e duhur, në mënyrë që njerëzimi të marrë pjesë në frytet e zhvillimit të eksplorimit hapësinor të vendit", tha Zhang Kejian, kreu i agjencisë kombëtare hapësinore të Kinës, në raportin Xinhua.

Zhurong nuk është aq i përparuar teknologjikisht sa roveri Perseverance i NASA-s, që aktualisht po endet në Mars, por prania e tij dërgon një sinjal të qartë se aftësitë hapësinore të Kinës po arrijnë ato të SHBA-ve.

Astronautët kinezë janë përjashtuar prej kohësh nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës. Një nga ambiciet e vendit është të ndërtojë stacionin e tij hapësinor dhe ka filluar të bëjë hapat e parë për realizimin e kësaj gjëje.

CNN