Gjykata më e lartë administrative e Francës ka ndaluar rrobat e banjës "burkini" në pishinat publike, duke hedhur poshtë një apel nga qyteti i Grenoble. Muajin e kaluar, Grenoble autorizoi të gjitha rrobat e banjës, përfshirë burkinit, duke ndezur një betejë ligjore me qeverinë.

Burkinit vishen kryesisht nga gratë muslimane si një mënyrë për të ruajtur modestinë dhe për të mbështetur besimin e tyre. Por gjykata tha se nuk mund të lejonte "përjashtime selektive nga rregullat për të kënaqur kërkesat fetare".

Ministri i Brendshëm Gérald Darmanin e përshkroi politikën si një "provokim të papranueshëm" që ishte në kundërshtim me vlerat laike franceze.

Franca ka ligje strikte rreth kostumeve të notit dhe çështja e shprehjes fetare në vende publike është përçarëse.

Ndalimi i burkinit në pishinat shtetërore mbështetet gjithashtu për arsye higjienike. Meshkujt zakonisht janë të detyruar të veshin mbathje noti të ngushta - një tjetër rregull që Grenoble u përpoq ta përmbyste duke lejuar pantallona noti më të gjata, por pa sukses.