Ora e 'Doomsday', të cilën Buletini i Shkencëtarëve Atomik e kishte krijuar si një tregues për të kuptuar se sa afër ka arritur bota me apokalipsin, mund të arrijë më afër 'mesnatës' në 2023, tha një ekspert për kërcënimin ekzistencial.

Qendra për Studimin e Rrezikut Ekzistencial në Universitetin e Kembrixhit, bashkëpunëtori i lartë i kërkimit, Paul Ingram, tha të hënën se ndryshimi i klimës dhe kërcënimi i luftës bërthamore do të veprojnë si faktorë në shtyrjen e krahëve të orës drejt kohës që është simbolike për "dënim". 

Ingram, i cili nuk i përket grupit të shkencëtarëve që do të vendosin pozicionin e orës, tha se nëse një luftë bërthamore shpërthen në botë, miliarda njerëz do të vriten për shkak të efekteve të saj në klimë, pasi kjo do të çonte në uri dhe fatkeqësi.

“Nëse unë do ta kisha në dorë, do t’i çoja akrepat më pranë mesnatës. Kemi parë shpërthimin e një lufte të re, pushtimin e Ukrainës, paralajmërimet për përdorimin e armëve bërthamore. Kemi parë dështimin e samitit të klimës Cop27 në ndërmarrjen e hapave serioz për reduktimin e aktiviteteve ndotëse”, tha Paul Ingram.

Buletini është krijuar nga shkencëtarë që kanë ndihmuar në zhvillimin e armëve të para bërthamore. Bordi për shkencën dhe sigurinë vendos për akrepat e orës në konsultim me bordin e sponsorëve ku përfshihen laureatë të Nobelit.

Kur ora u krijua në 1947 u vendos 7 minuta larg mesnatës, ose Ditës së Gjykimit. Në vitin 2020, akrepat u zhvendosën 100 sekonda larg fundit.