A ndiheni konfuz ose fajtor dhe nuk jeni të sigurt pse? Ju mund të ndjeni manipulim. Identifikimi i shenjave mund të ndihmojë.

Manipulimi emocional në marrëdhënie mund të jetë i vështirë për t'u njohur.

Disa taktika manipulimi mund të jenë aq delikate saqë mund të përfundoni duke ekzaminuar vazhdimisht sjelljen tuaj dhe jo të personit tjetër.

Të qenit pranues i taktikave të manipulimit në një marrëdhënie mund të ketë një ndikim në shëndetin tuaj mendor. Por duke mësuar të identifikoni shenjat, mund të mbroheni dhe të veproni sipas situatës.

Çfarë është manipulimi në marrëdhënie?

Manipulimi psikologjik shpesh i referohet fjalëve, lëshimeve dhe veprimeve që përpiqen të kontrollojnë se si ndihet, mendon dhe sillet një person tjetër. Kjo mund të ndikojë në perspektivën e tyre për veten, marrëdhënien dhe botën në përgjithësi.

1. Ju përpiqeni të injoroni stomakun tuaj

Flamuri i parë i kuq mund të jetë ndjenja e thellë se diçka nuk është në rregull ose që vazhdimisht përfundoni duke bërë gjëra që nuk i dëshironi. Ju mund ta injoroni këtë ndjenjë dhe të përpiqeni të bindni veten se gjithçka është në rregull.

2. Ju pyesni veten: A jeni ju?

Nëse po filloni të dyshoni për veten dhe motivet tuaja, mund të jeni në pritje të një taktike manipulimi.

Ndoshta dikur keni qenë të sigurt në aftësinë tuaj për të përballuar një situatë të caktuar dhe tani keni filluar të vini në dyshim aftësitë tuaja. Ju madje mund të pyesni nëse jeni "problemi" në marrëdhënie.

Për shembull, ju përpiqeni t'i tregoni përsëri partnerit tuaj se si ndiheni që ai kalon kaq shumë kohë në telefonin e tij. Por ata thonë se edhe ju e bëni këtë dhe se jeni gjithmonë duke u përpjekur të gjeni një arsye për të luftuar.

3. Ndiheni në faj

Një shenjë e zakonshme që dikush mund të jetë duke ju manipuluar emocionalisht mund të jetë se ju keni filluar të ndiheni fajtorë ose të turpëruar që keni vepruar në mënyra të caktuara në marrëdhënie.

4. Ndjenja juaj për veten është e paqartë

Një shenjë e zakonshme e manipulimit në marrëdhënie është kur filloni të humbni ndjenjën se kush jeni pasi ndiqni kërkesat e hapura ose të fshehta të dikujt tjetër për të hequr dorë nga opinionet dhe interesat tuaja.

Në disa çifte romantike, një partner mund të adoptojë stilin e jetës dhe interesat e tjetrit për të shmangur konfliktin.

5. Ju ecni mbi lëvozhgat e vezëve

Ndoshta ju e mendoni frikën si një emocion ose reagim intensiv ndaj një kërcënimi. Por frika mund të shfaqet edhe si hezitim për të vepruar ose thënë disa gjëra për të shmangur konfliktin.