Ushqimi, alkooli, drita e ndritshme ose stresi mund të luajnë një rol në dhimbjet tuaja të kokës. Identifikimi i shkaktarëve mund t'ju ndihmojë t'i shmangni ato.

Kur ju godet një dhimbje koke e keqe, ju thjesht dëshironi që ajo të marrë fund. Dhimbja e dhimbshme, pulsuese mund të jetë dobësuese dhe të rezultojë në takime të humbura, punë ose kohë me familjen dhe miqtë.

Pavarësisht nëse jeni të prirur për migrenë, dhimbje koke tensioni ose dhimbje koke grupore, mund të jeni në gjendje të zvogëloni shpeshtësinë e tyre duke identifikuar se çfarë i shkakton ato. Ja një vështrim në shkaktarët më të zakonshëm për secilin prej këtyre llojeve të dhimbjeve të kokës.

Stresi

Stresi mund të shkaktojë shtrëngim të muskujve në shpatulla dhe qafë, gjë që shpesh çon në dhimbje koke nga tensioni. Kur dhimbjet e kokës nga tensioni bëhen të shpeshta, dhimbja në muskujt e shpatullave dhe qafës ndihet nga truri si dhimbje në kokë.

Vetë uria mund të shkaktojë migrenë ose dhimbje koke tensioni. Por ngrënia e disa ushqimeve mund të shkaktojë migrenë. Mund të jetë vetëm një lloj ushqimi - si fasulet ose arrat - ose shumë ushqime, të tilla si avokado, banane, djathë, çokollatë, agrume, harengë, produkte qumështi dhe qepë. Ushqimet e përpunuara me nitrite, nitrate, ngjyra ushqimore të verdha ose glutamat monosodium mund të jenë veçanërisht problematike.

Marrja e alkoolit

Alkooli është një shkaktar i zakonshëm i migrenës. Për disa njerëz, disa gota verë të kuqe janë gjithçka që duhet për të provokuar një dhimbje koke, megjithëse çdo lloj alkooli mund të jetë një shkas. Nuk është e qartë nëse vetë alkooli është fajtor ose nëse një përbërës tjetër në pije shkakton problemin.

Mjedisi

Faktorët mjedisorë si drita e fortë, tymi, lagështia, aroma intensive ose moti i ftohtë shoqërohen me dhimbje koke nga migrena. Njerëzit me dhimbje koke grupore shpesh vërejnë se dhimbjet e kokës së tyre ndodhin me ndryshime specifike sezonale.

Hormonet

Ndryshimet në nivelet e estrogjenit shoqërohen me migrenë tek gratë dhe gratë vuajnë nga migrena më shpesh sesa burrat. Ciklet menstruale mund të jenë të lidhura me migrenën tek gratë më të reja. Nivelet e ndryshme të estrogjenit gjatë perimenopauzës ndonjëherë mund të shkaktojnë migrenë tek gratë që nuk i kanë përjetuar kurrë më parë. Terapia me estrogjen mund të jetë gjithashtu një shkaktar i migrenës. Menopauza duket se i jep fund migrenës në shumicën e grave.

Tërheqja e kafeinës

Nëse normalisht konsumoni kafeinë në kafe ose çaj, ndalimi i papritur i marrjes mund të shkaktojë migrenë. Kjo mund të jetë për shkak se kafeina shkakton ngushtimin e enëve të gjakut; pa kafeinë, enët e gjakut zgjerohen dhe fryhen me çdo rrahje zemre – një arsye kryesore për dhimbjen e fortë të migrenës.

Mungesa e gjumit

Mungesa e gjumit shoqërohet me migrenë dhe dhimbje koke tensioni. Për njerëzit me migrenë, rënia në gjumë shpesh mund të ndalojë një sulm ose të paktën të ulë ashpërsinë e dhimbjes.