Le ta pranojmë se karriera dhe angazhimi i përditshëm në një vend punë është sfidë për të gjithë ne! Por, në momentin kur mendon se gjithçka po ecën mirë, puna, objektivat, pritshmëritë dhe mbi të gjitha mendon se ke në "xhep" pëlqimin e shefit, mund ta gjesh veten në rrugë, pa punë, pa të ardhura fikse mujore, pa mundësi për të paguar taksat dhe faturat. Jeta koklavitet dhe merr befasisht një tjetër kthesë!

Humbja e vendit të punës është e trishtë, dhe në mos ju ka ndodhur të paktën një herë në jetë, mund të keni idenë se sa e vështirë bëhet jeta më pas. Por, është momenti që të ndaleni dhe të shikoni pesë gjërat që do t'ju ndihmojnë për t'u orientuar ndryshe edhe në një situatë të tillë, kur mendon se ke prekur fundin. Humbja e një vendi pune nuk është tragjedi! Konsiderojeni veten më shumë se një alternativë pune. Këtu janë pesë gjërat që duhet të bëni e që me siguri do t'ju ndihmojnë ta kapërceni më lehtë një situatë të ngjashme.

Qëndrueshmëria

Merrni një moment nga jeta juaj për të pranuar dhe për të mbajtur zi për humbjen e punës. "Është e rëndësishme të mos minimizohet ose mohohet rëndësia e asaj që ka ndodhur", thotë Wolfelt. Sapo ta keni njohur plotësisht rëndësinë e humbjes së vendit tuaj të punës, mund të kaloni në fazat e ardhshme të përpunimit: pikëllimi dhe zia. Wolfelt, themeluesi dhe drejtori i Qendrës për Humbje dhe Tranzicion, shpjegon dallimin midis të dyjave. "Hidhërimi është përgjigja juaj e brendshme dhe private ndaj humbjes", thotë ai. Rimëkëmbja është përgjigja jote e përbashkët me botën rreth jush. Të dyja këto janë jetike për shërimin.

Shpreh mirënjohje

Përsëritja e përvojës së humbjes së një pune fillon me mirënjohje, thotë Michael A. Froehls, Ph.D., një lektor në departamentin e marketingut në Universitetin e Teksasit. "Jini mirënjohës për përvojën e punës suaj të fundit. Ju keni fituar një përvojë. Ju keni avancuar karrierën tuaj. Ju keni ekzekutuar një plan. Ngrini një dolli për të kaluarën dhe më pas shpallni fitore për të ardhmen ", thotë ai.

Largohu nga pakënaqësitë

Është e natyrshme të ndjesh fillimisht ndjenjën e humbjes, por nëse po mban pakënaqësi ndaj punëdhënësit ose kolegëve të mëparshëm, nuk po lëndon askënd, por veten. Duke dëgjuar mençurinë dhe zërin tuaj të brendshëm, lëreni të shkojë mërzitja, pakënaqësia, diçka për të cilën ju nuk keni nevojë. Diçka që po e zbraz energjinë tuaj pa përfitim.

Meditoni këtë: ti vlen më shumë se puna 

"Ka më shumë rëndësi vetja juaj se sa identiteti juaj në kontekstin e punës", thotë Wolfelt. "Bëni inventarizimin e identiteteve të tjera", thotë ai, veçanërisht ato që ushqejnë ndjenjën tuaj vetjake, si psh të jesh prind, motër ose një sportist i shkëlqyer. "Ka gjëra të tjera me vlerë që ju sjellin në vallëzimin e jetës", thekson Wolfelt.

Mëso gjëra të reja

Mbani shënim gjërat që janë me interes, brenda dhe jashtë fushës suaj. Fitimi i njohurive brenda peizazhit tuaj profesional do të zgjerojë avantazhin tuaj konkurrues dhe kultivimi i aftësive jashtë sferës suaj do të sjellë një perspektivë të freskët dhe inovative për ekspertizën tuaj dhe ndoshta t'ju çojë në pasione të reja. "Duke rifreskuar vazhdimisht aftësitë dhe përvojat tuaja, mund të gjesh rrugën për një mundësi të re", thotë Decembrele.