Supozohej të ishte një version më i mirë i viteve të kaluara, por është e qartë se 'Grande Fratello 2023' ka ende shumë për të punuar, jo vetëm sepse është më se normale që variabla të paparashikueshme njerëzore të futen në një reality show, por edhe sepse duket se çlirimi nga disa përshkrime të ngopura të retorikës tërheqëse të audiencës është më e vështirë sesa pritej. Ai që ndezi fitilin për këtë raund ishte konkurrenti Claudio Roma, i cili, përpara se të rrezikonte skualifikimi, nuk rezistoi të ndante pakënaqësinë e tij ndaj moderatorit Alfonso Signorinihe.

Gjatë prezantimit të tij përpara se të futej në shtëpinë e famshme, Claudio, si zakonisht, tregoi pak për veten, tha se ishte 34 vjeç, se ishte diplomuar për Veterinari dhe më pas u bë një sipërmarrës i vogël, por foli edhe për një ngjarjeje dramatike gjatë adoleshencës. “Isha 16/17 vjeç dhe në atë moshë është e lehtë të bësh një kthesë të gabuar. E bëra dhe ishte momenti më i keq i jetës sime. Kur e zhgënjen familjen që të ka dhënë gjithçka, ose kap fundin ose gjen forcën për t'u bërë dikush tjetër. E pagova shtrenjtë, por më ndihmoi. Kam bërë shërbime sociale, vullnetarizëm, më ka ndryshuar shumë. Unë jam një djalë i mirë”, tha Claudio pa u thelluar në traumën që ndoshta do të kishte pasur rastin ta përshkruante me kalimin e kohës.

Fatkeqësisht, ishte vetë Signorini që tregoi diçka më shumë për Claudio: "Na pëlqeu menjëherë historia jote. Kur u takuam, më the se e konsideroje atë që të ndodhi pothuajse një bekim, sepse të lejoi të rilindesh. Të ngacmuan në shkollë dhe për t'u ndjerë më i fortë ti re në një shoqëri të keqe. E pagove, u bëre shpërndarës droge për një periudhë të shkurtër të jetës sate. U kape në flagrancë duke kryer një krim, kështu që përfundove në burg për disa ditë dhe më pas iu besove shërbimeve sociale." 

Le ta pranojmë, kjo ishte gjithçka veçse delikate, dhe kjo është arsyeja pse Roma nuk mundi ta kapërcente, duke komentuar me djemtë e tjerë atë që ndodhi. Ai tha:"Jo me të vërtetë. Duan ta thonë, në rregull. Por është një fjalë aq e fortë sa nuk më ka takuar kurrë. Ai mund ta kishte thënë në shumë mënyra të tjera. Nuk është se nuk duhet ta kishe thënë. Është ne rregull jam këtu me një qëllim dhe nuk më vjen turp për asgjë. Jam ky që jam edhe falë kësaj, por ka mënyra e mënyra për ta thënë. E mendoj gjithmonë. Në atë moment as nuk e kam menduar reagimin. Nëse do të kisha menduar, do të kisha reaguar shumë keq."

Jemi dakord me të: përtej faktit që Roma u bë pjesë e formatit (edhe) për këtë arsye, do të kishte qenë një domosdoshmëri, ndoshta ofrimi i një delikatesë dhe t'i jepej atij mundësinë për të nxjerrë në pah atë anë të së shkuarës me kohën e tij, pa e detyruar në këtë mënyrë.