Çfarë do të thotë Aegoseksual?

Disa të dhëna për të kuptuar më mirë aegoseksualitetin janë në fakt në vetë termin. Për ta zbërthyer atë, fjala "aegoseksual" përmban një kombinim të fjalëve latine: "a" që do të thotë pa dhe "ego" që do të thotë vetë. Prandaj, aegoseksual fjalë për fjalë do të thotë seks pa vetvete.

Është një term i ri  i krijuar në vitin 2012 nga psikologu Anthony Bogaert, i cili e përshkroi atë si seksualitet "pa identitet". 

Si duket aegoseksualiteti?

"Një person aegoseksual zakonisht përjeton eksitim, mund të fantazojë ose masturbohet, por nuk ka dëshirë të angazhohet seksualisht me një partner," thotë Dan Copulsky, anëtar i bordit dhe bashkëpunëtor kërkimor në Qendrën për Seksualitet Pozitiv. "Në fantazi, njerëzit aegoseksualë shpesh imagjinojnë njerëz ose personazhe të tjerë dhe nuk e imagjinojnë veten si pjesë e aktivitetit."

"Nuk ka absolutisht asgjë të keqe të jesh aegoseksual," thotë Morris. Dhe ndërsa ai shton se përcaktimi i kësaj përvoje seksuale mund t'i ndihmojë njerëzit të kuptojnë më mirë veten dhe seksualitetin e tyre.

Në fund të fundit, të gjitha format e seksualitetit (dhe aseksualitetit) ekzistojnë në një spektër. Aegoseksualiteti është vetëm një mënyrë tjetër (plotësisht e mirë dhe normale!) për të përjetuar seksualitetin.

Disa të dhëna për të kuptuar më mirë aegoseksualitetin janë në fakt në vetë termin. Për ta zbërthyer atë, fjala "aegoseksual" përmban një kombinim të fjalëve latine: "a" që do të thotë pa dhe "ego" që do të thotë vetë. Prandaj, aegoseksual fjalë për fjalë do të thotë seks pa vetvete.

Është një term i ri  i krijuar në vitin 2012 nga psikologu Anthony Bogaert, i cili e përshkroi atë si seksualitet "pa identitet". 

Si duket aegoseksualiteti?

"Një person aegoseksual zakonisht përjeton eksitim, mund të fantazojë ose masturbohet, por nuk ka dëshirë të angazhohet seksualisht me një partner," thotë Dan Copulsky, anëtar i bordit dhe bashkëpunëtor kërkimor në Qendrën për Seksualitet Pozitiv. "Në fantazi, njerëzit aegoseksualë shpesh imagjinojnë njerëz ose personazhe të tjerë dhe nuk e imagjinojnë veten si pjesë e aktivitetit."

"Nuk ka absolutisht asgjë të keqe të jesh aegoseksual," thotë Morris. Dhe ndërsa ai shton se përcaktimi i kësaj përvoje seksuale mund t'i ndihmojë njerëzit të kuptojnë më mirë veten dhe seksualitetin e tyre.

Në fund të fundit, të gjitha format e seksualitetit (dhe aseksualitetit) ekzistojnë në një spektër. Aegoseksualiteti është vetëm një mënyrë tjetër (plotësisht e mirë dhe normale!) për të përjetuar seksualitetin.