Kur partneri po kalon një kohë stresuese në punë, është e zakonshme që edhe ju të prekeni prej saj (dhe anasjelltas). Ndonjëherë mund të ndihet edhe aq intensive sikur ta përjetonit vetë. Kjo përvojë quhet crossover stress (ose traumë) në vendin e punës - një term që studiuesit përdorin për të përshkruar se si stresi i punës kalon nga një partner te tjetri.

Ka tre mënyra se si stresi i dikujt në vendin e punës mund të ndikojë tek partneri: përmes kryqëzimit të drejtpërdrejtë, kryqëzimit indirekt dhe stres i zakonshëm.

Crossover i drejtpërdrejtë.

Nëse po e ndjeni stresin e partnerit sikur të ishte juaji, ka të ngjarë të përjetoni atë që shkencëtarët e quajnë kryqëzim të drejtpërdrejtë. “Është kur një partner është shumë empatik dhe e vendos veten në të njëjtat këpucë si të tjetri,” thotë psikologu organizativ Yi-Ren Ëang, PhD.

Crossover indirekt.

Ju mund të përjetoni stres të tërthortë kur lind tensioni në marrëdhënie për shkak të mënyrës sesi partneri juaj përballon stresin në vendin e punës dhe kjo ndikon në cilësinë e marrëdhënies suaj. Për shembull, nëse partneri po përjeton një kohë vërtet stresuese në punë, ai mund të bëhet shmangës – duke mos dashur të flasë për çfarëdo që po ndodh. Për shkak se ata nuk po komunikojnë, ju mund të filloni të mendoni se burimi i tyre i stresit jeni ju ose marrëdhënia, e cila ndikon në lidhjen mes jush të dyve.

Stresorët e zakonshëm.

Vendi i punës i partnerit tuaj mund të krijojë gjithashtu stres të zakonshëm (ose të përgjithshëm) që ndikojnë tek ju dhe në të gjithë familjen. "Për shembull, ndoshta mungesa e mundësisë për të marrë një promovim në punë mund të ndikojë negativisht dhe në të njëjtën kohë kjo ndikon në nivelin e sigurisë financiare që përjeton e gjithë familja," thotë Ëang.

5 MËNYRA PËR MENAXHIMIN E STRESIT KRYESOR

Cilado qoftë mënyra se si stresi i partnerit në vendin e punës po ju ndikon, ai mund të çojë në një nivel të lartë shqetësimi psikologjik, thotë Nina Ëestbrook, një terapiste e licencuar për martesë dhe familje.

“Secili partner humbet më pas aftësinë për të mbështetur tjetrin, dhe ata bëhen emocionalisht të varfëruar dhe të paaftë për të lundruar në mënyrë të arsyeshme dhe efektive brenda marrëdhënies”, thotë Westbrook.

Përpara se të arrijë në atë pikë, ajo sugjeron që ju dhe partneri juaj të merrni parasysh pesë gjëra.

Krijoni kufij të shëndetshëm.

Është e rëndësishme të mbështetni nevojat emocionale të tjetrit, kjo është pjesë e të pasurit një marrëdhënie të dhembshur, por marrja e stresit të tjetrit nuk është shumë efektive.

“Ndihemi sikur po ndihmojmë, por nga ana tjetër ‘po e zbrasim filxhanin tonë’ ndërsa partneri po zbraz filxhanin e tij dhe më pas nuk ka më njeri që t'i mbushë kupat, sepse të dy tani jeni të të varfëruar emocionalisht.” Vendosja e kufijve i lejon secilit prej jush të krijojë mënyra për të menaxhuar stresin dhe ju ndihmon të dy të kaloni më mirë kohët e vështira.

Komunikoni. Nëse jeni duke përjetuar stres në punë, komunikojini këtë partnerit tuaj. "Në këtë mënyrë, partneri juaj është i vetëdijshëm për rrethanat dhe nga ana tjetër ka më shumë të ngjarë të ketë durim dhe mirëkuptim.

Jini të vëmendshëm. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se sa stres po ndjeni dhe sa po i ngarkoni partnerit tuaj.

Kërkoni mbështetje. “Një person nuk mund të sigurojë të gjitha nevojat tona emocionale, sociale, romantike, intime dhe psikologjike. Kjo është shumë për të kërkuar”, thotë Westbrook.

Biseda me njerëz të tjerë - një koleg i besuar, një mik ose një terapist - për stresin në vendin tuaj të punës mund të lehtësojë një pjesë të ngarkesës që merr përsipër partneri.

Bëni një plan. Mund të planifikoni pushime (vetëm ose së bashku), të bëni meditime për reduktimin e stresit ose, nëse keni fëmijë, planifikoni që ata të vizitojnë gjyshërit e tyre gjatë fundjavave për të ndihmuar në çlirimin e hapësirës suaj mendore.