Ndoshta gjysma e popullsisë së botës po jeton nën një formë kufizimi për të ndihmuar në frenimin e përhapjes së koronavirusit. Shumë prej tyre kanë filluar të pyesin veten se kur dhe si do të përfundojnë këto kufij të ashpër në aktivitetet e përditshme.

Shumica e ekspertëve pajtohen se mënyra e vetme për të dalë nga izolimi është testimi. Testet e besueshme do t'i lejojnë njerëzit të dinë nëse kanë pasur virus dhe për këtë arsye të paktën të gëzojnë një shkallë imuniteti. Por sim und ta përcaktojnë njerëzit vetë statusin e tyre dhe çfarë të drejtash do t’u jepte ai?

Në Mbretërinë e Bashkuar, Sekretari i Shëndetit, Matt Hancock, i cili sapo ka dalë nga izolimi pasi testoi pozitivisht për Covid-19, sugjeroi që britanikët që kanë pasur virusin mund të dalin me një certifikatë, e cila tashmë është quajtur pasaportë imuniteti.

Po kërkojmë për një certifikatë imuniteti, se si njerëzit që kanë pasur sëmundje, kanë marrë antitrupat dhe për këtë arsye kanë fituar imunitet, mund ta tregojnë këtë dhe të kthehen në jetën normale.”- tha ai. Më vonë, në BBC, ai tha se mund të jetë në formën e një rripi dore.

"Është shumë herët në shkencën e imunitetit që vjen nga sëmundja", për të marrë ndonjë vendim të fortë tani, tha Hancock. Sfidat e mundshme përfshijnë gjetjen e një testi të besueshëm për të përcaktuar se kush ka antitrupa për koronavirusin, përcaktimin e nivelit të imunitetit të dhënë nga infeksioni i mëparshëm dhe sa zgjat, si dhe aftësia e sistemeve shëndetësore të tepërta për të kryer teste të besueshme, të përhapura të antitrupave në popullatën e përgjithshme.

Mund të hidhen edhe pyetje të vështira sociale. A mund të krijojnë pasaportat e imunitetit një lloj shoqërie me dy nivele, ku ata që i kanë mund të kthehen në një jetë më normale, ndërsa të tjerët do mbeten të mbyllur?

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tashmë është kritikuar gjerësisht këtë javë për kapacitetin e kufizuar të testimit të koronavirusit për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të tjerët, duke nxitur skepticizëm nëse mund të ofrojë një program më ambicioz.

Të premten, Hancock i tha transmetuesit në Mbretërinë e Bashkuar ITV, se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk kishte gjetur deri më tani një test të antitrupave që funksionon.

Ideja e certifikatave të imunitetit është "me të vërtet e zgjuar", tha ai. "Por megjithatë ne nuk do t'i sjellim, sepse nuk e dimë akoma nëse imuniteti është mjaft i fortë dhe ka akoma më shumë shkencë që duhet të bëhet në lidhje me nivelet e imunitetit tek njerëzit, pasi të jenë prekur nga sëmundja."

"Pra, vetëm kur kemi besimin se është e arsyeshme do ta bëjmë atë."- tha ai.

Shoqëria me dy nivele?

Paul Hunter, profesor i mbrojtjes shëndetësore në Universitetin e Anglisë së Anglisë në Angli, tha për CNN se reagimi i tij i parë kur dëgjoi propozimin e Hancock ishte "çfarë ideje e shkëlqyer", por shumë shpejt idetë e tij u kthyen tek ajo se çfarë mund të shkonte keq.

Në anën pozitive, ai tha, "nëse merrni diçka të tillë, njerëzit do të rikthehen përsëri në zona ku do të takohen shumë të tjerë, të cilët do të ishin në rrezik, por meqë janë infektuar një herë, nuk shqetësohen se do ta rikthejnë virusin tek familjet e tyre përsëri.”

Sidoqoftë, një dobësi e madhe është mundësia që njerëzit të mashtrojnë. "A mund të bëjnë njerëzit sikur ishin imunë kur nuk ishin, sepse u duhej të dilnin dhe të fitonin para?"

Nuk është gjithashtu e qartë nëse testi i antitrupave, pasi të jetë zhvilluar një lloj i besueshëm, do të administrohet në shtëpi ose në një mjedis të kujdesit shëndetësor.