Nuk janë vetëm letrat higjienike që njerëzit po vrapojnë për t’i blerë. Disa përdorues të paligjshëm të drogës raportohet se grumbullojnë substancën, pasi kufizimet që synojnë të ndalojnë përhapjen e koronavirusit, prishin zinxhirin ndërkombëtar të furnizimit.

Dhe pasojat mund të jenë shkatërruese, me ekspertë të shqetësuar se njerëzit do të adoptojnë zakone më të rrezikshme, do të zëvendësojnë ilaçe të panjohura, që mund të jetë e rrezikshme nëse nuk menaxhohet. Meqenëse përdoruesit shpesh kanë probleme të tjera shëndetësore, kjo mund të nënkuptojë rritje të sforcimit të shërbimeve shëndetësore.

Ekspertët e krimit në Mbretërinë e Bashkuar i thanë CNN se ishn të shqetësuar për përshkallëzimin e çmimeve të drogës, pasi kufijtë ndërkombëtarë janë mbyllur dhe linjat e furnizimit janë ndërprerë.

"Ka raporte që vijnë nga njerëz që grumbullojnë drogën e tyre të preferuar, e cila ka çuar në mënyrë të pashmangshme në rritjen e çmimeve,"- tha për CNN Ian Hamilton, pedagog i vjetër për varësinë dhe shëndetin mendor në Universitetin e York-ut.

Ai tha se priste të shihte heroinën "të zhdukej shumë, shumë shpejt" në Mbretërinë e Bashkuar.

"Duket e mundshme që furnizimi me drogë që përdorin këta njerëz, në veçanti heroinë, do të kufizohet ... do të jetë më sfiduese për të lëvizur drogën përreth. Unë mendoj se kemi të ngjarë të shohim një thatësirë, një thatësirë ​​të heroinës"-tha Hamilton.

Alex Stevens, profesor i drejtësisë penale në Universitetin e Kentit, tha për CNN se në zonat, përfshirë Birmingham dhe Bristol, përdoruesit e heroinës dhe kanabisit "po raportojnë se po marrin më pak në një çantë 10 £ (12 $) sesa do të kishin bërë katër ose pesë javë më parë ". Por kjo është një industri që operon në ofertë dhe kërkesë.

Steve Rolles, analist i lartë në Fondacionin e Transformimit të Politikave të Drogës, ka dëgjuar se tregtarët vishen me uniformat e infermierëve dhe uniformat e supermarketeve për të bërë dërgesa pa u vënë re. Përdoruesit mund të kalojnë nga metodat më pak të rrezikshme të marrjes së drogës në injeksion. Ata mund të përdorin kombinime vdekjeprurëse të ilaçeve. Ata mund të kalojnë në mbidozë vetëm për shkak të distancës sociale.

Një problem shqetësues është përhapja e fentanilit (një drogë sintetike), e cila është 50 herë më e fortë se heroina dhe për këtë arsye mund të transportohet në sasi shumë më të vogla. Droga nuk është përhapur akoma në vende të tjera, përfshirë Britaninë, por po bën kërdinë në Shtetet e Bashkuara.Droga shpesh prodhohet në Kinë, gjithashtu në Meksikë dhe ndoshta edhe në Evropën Lindore.

Përdoruesit e drogës kanë më shumë të ngjarë të jetojnë me njerëz të shumtë, kanë probleme me frymëmarrjen ose probleme të tjera shëndetësore dhe mund të jenë të pastrehë. Për këtë arsye janë më të rrezikuar nga kontraktimi i Covid-19.

Qeveritë janë të vetëdijshme për rreziqet. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka kërkuar nga autoritetet lokale të strehojnë të gjithë personat e pastrehë. SHBA, Mbretëria e Bashkuar dhe Kanadaja po lejojnë përdoruesit e izoluar të marrin medikamente për trajtimin e varësisë, si metadoni dhe buprenorfina, një herë në javë ose çdo dy javë në vend të çdo dite, por kjo gjithashtu paraqet rreziqe.

Javët dhe muajt e ardhshëm do të jenë thelbësorë në identifikimin e efekteve të koronavirusit në përdorimin e paligjshëm të drogës.