Mar Galcerán është 46 vjeç dhe së fundmi ka arritur një sukses të jashtëzakonshëm: ajo u bë gruaja e parë me sindromën Down që u emërua deputete rajonale në Valencia, në Spanjë. Një arritje personale, por edhe një arritje për të gjithë komunitetin. Rruga e saj drejt suksesit është një shembull i vendosmërisë, përfshirjes dhe këmbënguljes duke shpresuar se do të jetë një shembull për vende të tjera.

Anëtarja e Partisë Popullore në Spanjë dhe sekretare aktuale e zonës së Valencias të kujdesit për personat me aftësi të ndryshe, bëhet zyrtarisht personi i parë me sindromën Down që si deputete rajonale në Les Corts zë një vend në parlamentin spanjoll.

Në botën e politikës, gratë kanë luftuar prej kohësh për të fituar rëndësi dhe për të bërë zërin e tyre të dëgjohet. Kur flasim për gratë me aftësi të kufizuara, sfidat bëhen edhe më komplekse: historia e Mar Galcerán-it, megjithatë, si ajo e shumë grave të tjera, hap rrugën për përfaqësim dhe përfshirje më të madhe.

Zgjedhja e saj si deputete rajonale ndodhi për shkak të dorëheqjes së deputetëve të PP-së që hidhen në shkallën e dytë të Consell-it dhe që lënë procesverbalet në Corts për t’u fokusuar në punën në Ekzekutiv. Sipas partisë, hyrja e saj në Corts është “një hap më shumë për të siguruar që përfshirja sociale dhe e punës të jetë një sukses i vërtetë.”

Vetë Galcerán tha: “Unë ju kërkoj të punoni, të mos hiqni dorë nga asgjë sepse mund të merrni atë që dëshironi. Fillimisht është e vështirë, por duhet të kapërcesh veten, të vendosësh synime dhe objektiva sepse në fund, çfarëdo që të duhet, me këmbëngulje e arrin gjithmonë”.