Ecja në majë të gishtave mund të jetë normale për fëmijët e moshës 12-15 muaj, pasi provojnë pozicione të ndryshme të këmbëve. Në përgjithësi, ecja në majë të gishtave nuk është asgjë për t'u shqetësuar derisa fëmija mbush 2 vjeç. Përveç zbulimit të mënyrave të lëvizjes, ecja në majë të gishtave mund të mbetet si zakon tek fëmijët, të cilët vazhdojnë ta bëjnë pa pushim. Zakonisht, ata ndalojnë së bëri këtë në moshën 5 vjeç.

Megjithatë, për shkak të arsyeve të ndryshme, ecja në majë të gishtave mund të jetë ende e zakonshme tek fëmijët e moshave më të mëdha. Por pse vazhdojnë të ecin në majë të gishtave?

Mund të jetë një gjendje e veçantë

Nëse fëmija juaj vazhdon të ecë në majë të gishtave edhe pas moshës 2 vjeç, mund të jetë e nevojshme të vizitoni një mjek. Kontrolloni së pari këmbët e fëmijës për të parë nëse kanë muskuj të fortë të këmbëve, ose nëse kanë vështirësi me koordinimin.

Shkaku mund të jetë distrofia muskulare

Kjo është një gjendje gjenetike që mund të diagnostikohet duke kontrolluar muskujt e këmbëve të një fëmije. Në këtë rast, muskujt e tyre janë zakonisht të dobët.

Një anomali e palcës kurrizore 

Kjo mund të shkaktojë kufizim të lëvizjes së palcës kurrizore. Ndodh kur palca kurrizore është e lidhur me indet përreth shtyllës kurrizore si në bazën e saj, për shembull.

Si rezultat, ndërsa shtylla kurrizore rritet, palca kurrizore shtrihet dhe nervat dëmtohen. Kjo gjendje e bën të vështirë ecjen drejt dhe shkakton dhimbje. Fëmija duhet të kontrollohet menjëherë nga një mjek.

Paraliza cerebrale

Ecja në majë të gishtave mund të shkaktohet nga paraliza cerebrale. Në këtë rast, fëmija gjithashtu ka muskuj të dobët, ka probleme me mbajtjen e trupit drejt dhe ecën në mënyrë të paqëndrueshme.

Thjesht një zakon

Kjo ndodh kur një fëmijë është absolutisht i shëndetshëm, por për disa arsye thjesht refuzon të ecë normalisht dhe preferon të ecë në majë të gishtave. Kjo mund të jetë rezultat i një zakoni të thjeshtë që ata nuk mund ta heqin qafe. Kjo gjendje prek diku nga 5% deri në 12% të fëmijëve të shëndetshëm.

Ju lutemi, mbani parasysh se ky artikull është vetëm për qëllime informative dhe gjithmonë duhet të këshilloheni me mjekët!