Shumë prej nesh jemi përballur shpesh me këshillën se duhet t'i lajmë dhëmbët dy herë në ditë dhe të paktën dy minuta çdo herë. Mirëpo, ndonjëherë e nënvlerësojmë kohën që lajmë dhëmbët. E megjithatë ka disa prova që edhe dy minuta mund të mos jenë të mjaftueshme për larjen e dhëmbëve.

Sipas hulumtimeve, për të hequr sa më shumë papastërti të jetë e mundur, është më mirë t’i lani dhëmbët për në 3-4 minuta.

A do të thotë kjo se duhet të dyfishojmë kohën e larjes?

Dentistët filluan të rekomandojnë se duhet t’i lajmë dhëmbët për dy minuta në vitet 1970, dhe më vonë, të përdorim një furçë dhëmbësh me qime të buta. Këto studime treguan se dy minuta larje çuan në reduktim të mirë (por jo të shkëlqyer) të pllakave të dhëmbëve. Por, ndërsa larja më e gjatë se dy minuta tregohet se heq më shumë pllakëza, ka ende një mungesë kërkimesh që tregojnë nëse më shumë se dy minuta larje sjellin një shëndet më të mirë oral afatgjatë, krahasuar me dy minuta.

Kur lajmë dhëmbët, ne e bëjmë këtë me qëllimin kryesor për të hequr mikrobet (të njohura si pllaka dentare) nga sipërfaqet e dhëmbëve. Moslarja e dhëmbëve siç duhet ose për një kohë mjaft të gjatë mund të çojë në nivele më të larta të pllakës, e cila në fund mund të aktivizojë përgjigjen imune të trupit tonë - përfundimisht duke çuar në inflamacion dhe kushte të tilla si gingiviti.

Provat aktuale sugjerojnë se të shpenzosh më shumë kohë duke larë dhëmbët - deri në 4 minuta çdo herë që lani - çon në dhëmbë më të pastër. Kjo kohë më e gjatë e larjes bën që t’i pastrojmë dhëmbët në mënyrë më efektive dhe të arrijmë ato vende të vështira për t'u arritur.

Por kini kujdes që të mos i lani shumë shpesh (p.sh. më shumë se dy herë në ditë) dhe shmangni larjen e fortë ose përdorimin e pastave dhe furçave gërryese, pasi kjo mund të shkaktojë dëmtime në dhëmbët dhe mishrat e tyre.