Njerëzit që janë të pëlqyeshëm dëshirojnë afirmim nga të tjerët, kështu që ata bëjnë përpjekje të mëdha për t'i mbajtur njerëzit rreth tyre të lumtur - edhe në kurriz të mirëqenies së tyre.

Psikologu Scott Rower tha se kjo lloj sjelljeje është gjithashtu e zakonshme tek njerëzit që janë rritur në mjedise jofunksionale ku mund të ketë ndodhur trauma ose abuzim.

"Shumica prej nesh po e bëjnë këtë në mënyrë të pavetëdijshme - "Jam ai që jam" - pa vetëdije se kjo ishte një strategji adaptive për të lundruar në botë, por e ka tejkaluar kufirin e saj," tha Rower për HuffPost. “Të kënaqësh të tjerët dhe të shihesh si i mirë shton sigurinë, kënaqësinë dhe statusin që ne të gjithë kërkojmë për të na bërë të ditur se jemi të mirë dhe të denjë.”

Të thuash jo, nga ana tjetër, bëhet e rrezikshme, sepse mund të sjellë në mënyrë të menjërshme mërzitjen e dikujt. 

 “Mënyra më e mirë për të shmangur gjithçka është thjesht të thuash po në vend të jo. Natyrisht, kjo funksionon për të shmangur shqetësimet në afat të shkurtër, por prodhon pasoja negative në afat të gjatë.”

Para se t'i thoni po diçkaje, mendoni pse jeni dakord me atë gjë

Merrni parasysh motivin që qëndron pas secilës po. Pyesni veten- a është kjo diçka që dëshironi të bëni (- apo ka ndonjë arsye tjetër që po pranoni ta bëni?

Të mësosh të jesh më i vetëdijshëm është hapi i parë për të ndryshuar sjelljen tënde.

Jepini vetes leje për të thënë jo.

Shpesh, pengesa më e madhe për të thënë jo nuk është shefi, miku ose i afërmi që po bën kërkesën,- është skenari i rremë në kokën tuaj që barazohet në teorinë se të thënit jo lidhet me të qenit i pakujdesshëm apo egoist.

Pastaj praktikoni t'u thoni jo gjërave të vogla.

Psikologu Gazipura e krahasoi aktin e të thënit jo me forcimin e një muskuli fizik. Sa më shumë ta bëni, aq më të fortë do të bëheni dhe aq më lehtë do të bëhet.

“Ashtu si të shkoni në palestër, javët e para mund të jenë të vështira dhe mund të ndjeni rezistencë për ta bërë atë”, tha Gazipura.

Vendosni kufij rreth asaj që jeni të gatshëm të bëni dhe për kë.

Mendoni se cilët njerëz në jetën tuaj – qoftë një mik, i afërm apo koleg i caktuar – të cilët priren të kërkojnë më shumë prej jush pa ofruar shumë në këmbim.

"Mendoni për prioritetet tuaja dhe vendosni se kush mund të përfitojë nga vullneti dhe natyra juaj e mirë dhe ndaj kujt dëshironi të jeni në dispozicion," tha Newman.

Rezistojini dëshirës për të dhënë shpjegime

Njerëzit që kënaqin shpesh bien në grackën e të menduarit se duhet të japin një shpjegim të detajuar se pse nuk mund. Mbajeni përgjigjen tuaj të qëndrueshme dhe të shkurtër.