A ka raste kur pyesni veten, kush jam unë në të vërtetë?

A keni rastisur të keni ndryshime në jetën tuaj, dhe të pyesni se ku ka shkuar vetja juaj e vërtetë?

Rutina juaj e përditshme, angazhimet më të tjerët, mudn të lënë pak kohë për të përpunuar mënyrën se si mendoni dhe si ndiheni ju me veten.

Zhvillimi që ndodh gjatë fëmijërisë , adoleshencës dhe moshës madhore - dhe rolet e ndryshme kërkojnë vetë-rregullime të vazhdueshme. 

Mënyra se si njeriu e percepton veten dhe sillet mund të ndryshojë ndjeshëm kur ai rritet dhe piqet.

Persona të ndryshëm si familja, bashkëmoshatarët dhe miqtë ndikojnë në perceptimet tona për veten dhe për atë se kush bëhemi përfundimisht.

Për disa, procesi i të mësuarit dhe ruajtjes së identitetit duket se vjen me lehtësi. 

Megjithatë, “identiteti njerëzor është një proces kompleks” që është “në zhvillim të vazhdueshëm.

Si i tillë, për të tjerët, të mësuarit dhe pranimi i vetvetes mund të jetë i mbushur me sfida dhe konflikte.

Në kuadër të filmit Moonlight , me regji të Barry Jenkins, vërehen fazat e zhvillimit të hershëm të identitetit të protagonistit "Little", "Chiron" dhe "Black" përmes përvojave të formësimit të jetës.

Little, i interpretuar nga Alex Hibbert, prezantohet si një i ri që tallet, përjashtohet dhe ngacmohet nga bashkëmoshatarët e tij.

Aftësia e nënës së tij që punon për të përmbushur nevojat e tij rrezikohet për shkak të abuzimit të saj me substanca , gjë që e bën jetën në shtëpi një ekzistencë të vetmuar . 

Comfort e gjen atë rastësisht kur ikën nga talljet e bashkëmoshatarëve të tij në një shtëpi të çarë. 

Juan, i interpretuar nga Mahershala Ali, një tregtar i shqetësuar droge, e fton atë në shtëpinë e tij me të dashurën e tij, Teresa, interpretuar nga Janelle Monae.

 Megjithëse Little merr një qasje të kujdesshme ndërsa ndërvepron me çiftin, me kalimin e kohës ai krijon një marrëdhënie ku shtëpia e tyre bëhet një shtëpi e sigurt zëvendësuese kur ai kërkon ngushëllim. 

Brenda viteve të adoleshencës, Little siguron që t'i referohen si "Chiron", emri i tij ligjor. Chiron, i vepruar nga Ashton Sanders, përballon stresorët e tij kronikë duke përdorur brendësimin, procesin e mbajtjes së ndjenjave nga brenda në vend të shprehjes së lehtë të emocioneve . Kur u afrua dhe u sulmua fizikisht, në vend që të ikte si fëmijë, Chiron shpesh dorëzohet para sulmeve pa përpjekje për t'u mbrojtur.

 “Adoleshenca është një kohë veçanërisht e rëndësishme që vetë-koncepti të formësohet nga njerëzit e tjerë, veçanërisht nga bashkëmoshatarët”.

Trajektorja e zhvillimit të identitetit të Chiron-it ndjek një rrugë jokonvencionale. Që nga fëmijëria, ai përjeton pak vërtetim në lidhje me identitetin e tij që mbështet ndërtimin e një vetëvlerësimi pozitiv. 

Ngjarjet dhe ndërveprimet që formojnë se kush jemi ne kërkojnë kohë për të integruar ndikimin që ato kanë mbi ne. Kur jeta ecën shpejt, mund të jetë e lehtë të shikojmë lart dhe të mos njohim se kush jemi bërë dhe të ndjejmë humbjen e atyre që ishim dikur. Përqafimi i këtij identiteti nuk është fiks, por përkundrazi është një element i vetes sonë që po evoluon vazhdimisht, lejon që ndryshimet në sensin tonë të vetvetes të bëhen dukuri të pritshme dhe të shëndetshme gjatë jetës.