Çfarë i bën menaxherët e suksesshëm aq të suksesshëm? Është aftësia e tyre për të vepruar si një udhëheqës në vend të një shefi. Thjesht menaxhimi i një ekipi nuk ju bën një udhëheqës. Organizatat me liderë të mëdhenj kultivojnë një mjedis pune që i bën punonjësit e saj të duan të rriten në mënyra të reja dhe emocionuese. Këtu janë disa mënyra për të zhvilluar aftësitë tuaja udhëheqëse dhe për të frymëzuar ata përreth jush.

Mësoni

Një udhëheqës duhet të punojë për të krijuar një atmosferë ku mësimi dhe nxënia janë praktikë e zakonshme. Është thelbësore që ju të pajisni ekipin tuaj me mundësi për aftësi të reja dhe të qëndroni të azhornuar me lajmet e fundit në industrinë tuaj. Kjo do të ndihmojë çdo punonjës të rritet si profesionist dhe si person. Lejo që anëtarët e ekipit tuaj të dinë se është në rregull të bëjnë gabime, por që të mund të mësojnë prej tyre. Gjatë ditës së punës, hapuni kur shihni dikë që lufton për të mësuar një aftësi të re ose një projekt.

Dëgjoni

Udhëheqësit do të dëgjojnë atë që anëtarët e tjerë të ekipit duhet të thonë dhe të vlerësojnë reagimet e tyre. Duhet të përpiqeni të inkurajoni një linjë të hapur të komunikimit mes jush dhe punonjësve tuaj. Morali i ekipit do të rritet nëse punonjësit tuaj e dinë se ju jeni gjithmonë duke i dëgjuar ato. Edhe kur jeni në krye, dëgjimi nga të tjerët në organizatën ose kompaninë tuaj mund t'ju ndihmojë të gjeneroni ide dhe të vazhdoni të rriteni si udhëheqës.

Zgjidhni problemet

Si një udhëheqës, ju duhet të mbeteni autonome, por të hapeni kur është e nevojshme për të mbajtur ekipin tuaj në rrugën e suksesit. Kur një anëtar i ekipit sjell një problem, një udhëheqës i mirë do të hyjë dhe do të zhvillojë një zgjidhje. Kur lindin probleme, ju duhet t'i tregoni anëtarëve të ekipit tuaj se si ta rregulloni problemin, jo vetëm të bëni vetë.

Inkurajoni ide

Udhëheqësit do të kërkojnë ide të reja jashtë zyrës dhe do ta sjellin atë në ekip për diskutim. Kjo tregon se gjenerimi i ideve të reja është gjithmonë i mirëpritur. Ju duhet të inkurajoni punonjësit tuaj që të krijojnë ide të veçanta që do t'i ndihmojnë ata dhe pjesën tjetër të ekipit. Duke bashkëpunuar me të gjithë ekipin tuaj, ju lejoni që idetë të zhvillohen në drejtime të ndryshme.

Nxisni marrëdhëniet

Njihni punonjësit tuaj në një nivel personal; pyetini ata se si ishte fundjava e tyre ose hapni tema diskutimi për pushimet apo aktivitete të ndryshme në fillim të mbledhjes. Kjo do të lejojë që  punonjësit tuaj të dinë që ju me të vërtetë kujdeseni për bilancin e tyre të punës dhe të jetës. Inkurajoni punonjësit tuaj që të vijnë tek ju kur ata kanë një problem apo çështje që duhet ta zgjidhin, personale ose të lidhura me punën. Duke u kujdesur për mirëqenien e ekipit tuaj, ju do të jeni në gjendje të ndërtoni një sasi të konsiderueshme besimi.