Seksualiteti njerëzor është një mozaik jashtëzakonisht i ndërlikuar. Ka orientime të ndryshme dhe preferenca nga më të ndryshmet. Por, ekziston edhe një orientim që me siguri pak nga ju e kanë dëgjuar më parë: quhet demiseksualiteti. Kjo fjalë për herë të parë doli në qarkullim në vitin 2006  gjatë forumit të edukimit në SHBA dhe përcaktohet si një orientim ndaj atyre që përjetojnë tërheqje fizike, pra me njërëzit me të cilët kemi krijuar një lidhje emocionale.

I njohur edhe si seksualiteti gri anglez, demiseksualiteti është më shumë një orientim sentimental. Thelbësisht ju duhet të mbani mend që të paktën nuk kemi të bëjmë me një sëmundje apo një shqetësim fizik.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm kur bëhet fjalë për demiseksualitetin është ndryshimi në krahasim me aseksualitetin. Aseksualët nuk kanë asnjë interes për seksin, ndërsa seksistët po. Karakteristika e atyre që jetojnë këtë të fundit si orientim ka të bëjë me tërheqjen fizike që gjithnjë synon marrëdhënien seksuale. E gjithë kjo e bën pamjen një bazë për tërheqjen e fortë sentimentale. Kushdo që e përcakton veten si demiseksual nuk ka përjetuar kurrë përvojën e tërheqjes fizike me shikim të parë. Duhet të mbajmë mend që ka tendenca të përziera mes ndjenjave dhe seksit. Në shumë studime thuhet se demiseksualët ndjehen të turpëruar kur bisedat kthehen në tema të nxehta. Një tjetër përvojë shumë e zakonshme në mesin e atyre që jetojnë demiseksualitetin si fenomen konsiston në përjetimin e mendimit për seksin, por me pamundësinë për të imagjinuar me kë të konsumojnë marrëdhënien.

Për të mos harruar është edhe ndjenja e nervozizmit ndaj idesë së të pasurit një takim dhe faktit që preferoni një mbrëmje me miqtë në shtëpi sesa një dalje me një partner të mundshëm.