Nëse yjet e showbiz-it botëror na kanë mësuar vitet e fundit se asgjë nuk është e pamundur, edhe kur bëhet fjalë për vulvën apo vaginën duket se asgjë nuk është jashtë pritshmërive kur bëhet fjalë për trajtimet kozmetike. Nga motrat Kardashian deri tek përtërirja me lazer te Sharon Osborne duke folur për procedurën e saj shtrënguese të vaginës, është e qartë se trajtimet gjinekologjike po bëhen të zakonshme. Dhe tendenca po rritet edhe në mesin e jo të famshmëve, gjithashtu. Në fakt, kur bëhet fjalë për kirurgjinë labiaplastika, pati një rritje prej 53% të procedurave nga 2013-ta në 2019-ën në SH.B.A., sipas Shoqatës Amerikane për Kirurgji plastike estetike.

Kjo prirje në rritje mund të jetë për shkak të një vetëdijeje më të madhe dhe bisedave më të hapura rreth shëndetit vaginal, thotë Juliana Hansen, profesore e kirurgjisë dhe drejtuese e departamentit të kirurgjisë plastike dhe rikonstruktive në Shkollën e Mjekësisë Universitare të Shëndetit dhe Shkencës në Oregon. "Për shumë gjenerata, shëndeti vaginal është konsideruar tabu dhe procedurat dhe opsionet për t'u kujdesur për organet gjenitale femërore nuk ishin në dispozicion", thotë Dr.Hansen.

Pavarësisht arsyeve, shëndeti vaginal dhe operacioni plastik brenda dhe rreth zonës vaginale po merr më shumë vëmendje se kurrë më parë. Këtu është gjithçka që duhet të dini në lidhje me labiaplastikën dhe procedurat e tjera të zakonshme kozmetike vaginale.

Çfarë është labiaplastika?

Është kryesisht një procedurë estetike, por edhe funksionale. Në shumicën e rasteve, operacioni ndryshon labia minora-n ose buzët e brendshme vaginale, por mund të rregullohet për të ndryshuar edhe labia majora-n, ose buzët e jashtme. Në thelb, kirurgu plastik shkurton labitë për të hequr indet e tepërta, të cilat mund të shqetësojnë pacientin për arsye estetike ose funksionale, p.sh., ai krijon pengesa rrugën gjatë seksit ose ushtrimeve fizike.

Labiaplastika është e ndryshme nga një vaginoplastikë, e cila është një procedurë kirurgjikale për shtrëngimin e vaginës, shpjegon Dr. Hansen. Disa pacientë mund ta kenë bërë këtë për shkak të çështjeve të legenit, ose pas lindjeve të shumta të fëmijëve. Por shpesh ndërhyrjet bëhen edhe bëhet gjithashtu për të ndihmuar në shtrëngimin e vaginës për qëllime kënaqësie seksuale. Sidoqoftë, "nuk ka asnjë provë që procedurat funksionojnë mire dhe mund të jetë një gjendje që shkakton dhimbje dhe lëndim kronik.

Ekzistojnë edhe trajtime përtëritjeje vaginale jo-kirurgjikale, të cilat bëjnë pjesë në trendin "vagina e projektuar", por janë krejtësisht të ndryshme nga labiaplastika. "Këto përfshijnë lazer për të stimuluar mukozën, ose rreshtimin e brendshëm të vaginës, dhe trajtime të lehta LED që stimulojnë vaginën për të prodhuar më shumë inde", thotë Dr.Hansen.