Shpesh themi dhe degjojmë nga të tjerët "Po me ikën mendja fare!" Në fakt, ka një shpjegim PSE ikën, sepse ikën me të vërtetë, nuk është thjesht metaforike.

A keni menduar ndonjëherë përse njerëzit kalojnë në kriza kur kanë një stres tepër të madh?

Pra, të kemi parasysh situatën e tanishme dhe "hallet” e mëdha që u kanë lindur njerëzve të tillë... dhe ata mund të jenë duke përjetuar tani humbjen e punës, presione financiare dhe duke u përpjekur për të mbajtur veten dhe familjet e tyre të shëndetshme, i cili shkakton një zinxhir ngjarjesh.

Sipas Harvard Health Publishing, Shkolla Mjekësore në Harvard, truri reagon në atë që quhet ‘amigdala’, e cila ndjen rrezik dhe i dërgon një sinjal shqetësimi hipotalamusit. Kjo pjesë e trurit është si një qendër komande që komunikon me pjesën tjetër të trupit përmes sistemit nervor.

Kur hipotalamusi merr një sinjal shqetësimi dhe harmoni i stresit mbyt trupin tonë dhe u siguron njerëzve një shpërthim energjie për t'iu përgjigjur çdo rreziku të perceptuar.

Kjo lejon njerëzit të aktivizojnë energjinë për ta luftuar. Kjo pjesë e trurit tonë kontrollon funksionet tona të pavullnetshme si frymëmarrjen, rrahjet e zemrës, dilatimin e enëve të gjakut etj. Kjo është arsyeja përse ne tregojmë shenja fiziologjike kur ndihemi të stresuar siç janë rritja e rrahjeve të zemrës dhe dhimbja e kokës.

Trupi ynë përgatitet për të vepruar në mënyrë që të na mbajë të sigurt. Hormoni i stresit, kortizoli, gjithashtu aktivizohet dhe nëse nuk lëshohet nga trupi ynë në kohën e duhur mund të shkaktojë probleme për shëndetin me kalimin e kohës.

Në të njëjtën kohë, një studim i Amy. F. T. Arnstern Instituti Kombëtar i Shëndetit thotë se korteksi parafrontal, i cili i shërben funksionit tonë më të lartë njohës, vuan në mënyrë të dëmshme nga stresi. Ai rri aty për të kursyer energji. Mendimi ynë DËMTOHET dhe ne mund të humbasim aftësinë tonë për të menduar qartë. Kështu që termi "Unë po humbas mendjen" është i vërtetë. E rëndësishme të dihet sipas Harvardit, se sistemi nervor simpatik, pedali ynë me gaz ’dhe sistemi nervor parasimpatik apo frena’ jonë nuk mund të funksionojë në të njëjtën kohë.

Sistemi ynë nervor parasimpatik që kontrollon funksionet tona “pushim dhe tretje” përgjigjet për të na ndihmuar të qetësojmë post kërcënimin. E bën punën për të zvogëluar reagimin tonë ndaj stresit. Në rrethana normale, niveli i kortizolit do të zvogëlohet.

Njerëzit me stres kronik, megjithatë, sillen ndryshe. Trupi prodhon më shumë kortizol sesa mund të lëshojë, dhe ai bëhet një pararendës për një sërë problemesh shëndetësore. Për shembull, sëmundje të zemrës.

Kundër-indikimi i reagimit tonë ndaj stresit me frenin tonë natyror është jashtë mase i rëndësishëm për shëndetin dhe mirëqenien tonë të përgjithshme.

Metodat e relaksimit aktivizojnë sistemin parasimpatik dhe ne mund ta largojmë më lehtë.

Pra, si funksionon?

Një nga mënyrat më të mira për t'u rikthyer në qetësi është përmes frymëmarrjes tuaj. Dr. Herbert Benson M.D në librin e tij "përgjigja relaksuese" përshkruan efektet e tij pozitive. Ai e mban si një nga gjërat më të mira që mund të bëjmë për veten tonë: është të mësojmë një relaksim të thellë për t'iu kundërvënë përgjigjes së luftës së fluturimit (d.m.th të procesit të "ikjes së mendjes”). Kur marrim frymë thellë, kjo çon sinjale në sistemin tonë nervor dhe fiziologjinë tonë, duke na thënë që ne jemi të sigurt dhe gjithçka është në rregull.

Atëherë, si ta bëjmë këtë? Dr. Benson krijoi teknikën e tij 'reagim relaksues' mbi 25 vjet më parë.

Është e lehtë, të bën të ndihesh mirë dhe është një mënyrë e shpejtë për të zvogëluar reagimin ndaj stresit në një minutë në ditë.

Provoje nëse po kalon në këtë gjendje dhe na thuaj nëse bëri efekt :)