Ashtu si në artin japonez të Kintsugi-t, do të duhet të mësojmë si t'i bashkojmë pjesët përsëri. Është e pamundur të thuhet sa afër është dalja nga tuneli. Shpresa është, kjo po - e kundërta e mendimit se gjithçka do të shkojë keq.

Kur gjithçka të ketë mbaruar, kur kurba e infeksioneve do të ulet pa më shumë kërcime dhe shpërthime, tingulli i sirenave do të mbetet në mendjen tonë. "Unë e pashë atë ndërsa hipi në ambulancë," -tha Anna Corriere, duke kujtuar herën e fundit kur ajo ishte në gjendje të shihte babanë e saj, Luciano, 78 vjeç. "Një lamtumirë me dorë dhe u zhduk përgjithmonë".

Ndodhi qindra herë në këto javë të marsit, më i gjati prej muajve. Të gjithë filluam të matim intervalet midis njërës sirenë dhe tjetrës, për të kuptuar nëse stuhia po largohej apo jo nga qyteti ynë i pambrojtur - siç bënim kur ishim fëmijë kur, të tmerruar nga stuhitë, numëronim sekondat mes vetëtimës dhe bubullimës. Po arrijmë për pak në prill, që prej kohësh kemi shpresuar që të përfundonte sezonin e urgjencës, sezonin e distancës dhe dhimbjes sociale, sezonin e burgimit dhe pezullimit.

Kaq kohë e gjatë për t'u mbushur…

"Unë jam duke bërë tortë me mollë. Ulem. Kam kaq shumë kohë sa tani mund t’i qëndroj pranë dhe të shikoj ngritjen e brumit ", -na ka shkruar Paola Calonghi, një nga zërat e mbledhur në Ditarin e jashtëzakonshëm italian. A do ta vendosim ndonjëherë frikën pas nesh? Kur do të shërohemi nga recesioni ekonomik dhe shoqëror që ka shkaktuar ky virus? Pas një kthese U, a do të rikthehemi ata që ishim më parë? A mund të ëndërrojmë për një verë "normale" me udhëtime dhe shpërqëndrime?

Në Japoni, për shekuj, ka ekzistuar një teknikë e quajtur Kintsugi. Ajo konsiston në riparimin e objekteve qeramike që përfundojnë në copëza pas një rënieje, një përplasjeje, një goditjeje përfundimtare. Është një art, delikat dhe ekstrem, që bashkon fragmentet me një ngjitës të fortë dhe pluhur ari. Asgjë nuk do të jetë si më parë, vazoja e copëtuar nuk do të duket si e re. Përkundrazi: ngjitjet do të tregojnë traumën, ato do të jenë harta zbuluese e një historie unike dhe të papërsëritshme. Çdo copë e modifikuar del nga prodhimi i serive dhe bëhet vetëm vetvetja, e zbukuruar nga metali dhe kujdesi.

Disa bëhen më të fortë në pikat e thyera

Është e pamundur të thuhet kur dhe sa afër është dalja nga tuneli. “Jeta na thyen”, thoshte Ernest Hemingway në “Lamtumirë armëve”, por disa prej nesh bëhen më të fortë në pikat e thyera. Jemi në fund, të gjithë vazo, nga Lindja në Perëndim, të shënuar nga struktura kaltëroshe e atyre sirenave që kalojnë nëpër rrugë boshe. Ne mund t'i themi vetes tani që gjithçka nuk do të shkojë mirë, pasi gjithçka nuk ka shkuar mirë. “Por, shpresa është një kompleks i paqartësive, që hapet për mundësinë e vazhdimit dhe veprimit,” -argumenton Rebecca Solnit në “Shpresa në errësirë”. Shpresoj se kjo të jetë e kundërta e mendimit se gjithçka do të shkojë keq.

Përshtatur nga Corriere.it