Javët e kaluara kanë nxjerrë në pah më të keqen dhe më të mirën në përgjigjet njerëzore ndaj krizës koronavirus - nga grupet që zhvasin raftet e supermarketeve deri te grupet e lagjeve që organizojnë ndihmë për të moshuarit dhe njerëzit e cenueshëm.

Po kur bëhet fjalë për kompanitë farmaceutike, si duhet të gjykojmë përgjigjen e tyre? Ato, në fund të fundit, mbajnë çelësin për t'i dhënë fund pandemisë. Megjithatë, në një aspekt jetësor, sjellja e tyre ka më shumë të përbashkëta me zhvatësit e supermarketeve sesa me grupet e lagjeve.

Strategjia jonë e daljes nga bllokimi global varet nga zhvillimi i një vaksine efektive, siç dihet. Një përpjekje e madhe po bëhet për të gjetur një vaksinë të tillë, por ne nuk mund të presim për 18 muaj që mund të duhen.

Ndërkohë, ndërsa numri i vdekjeve rritet, mjekët janë të dëshpëruar për trajtime që do të zvogëlonin ndikimin e virusit, duke shkurtuar infeksionin, duke zvogëluar ashpërsinë e tij dhe në atë mënyrë të shpëtojnë jetë. Tani ekziston një gjueti globale për një ilaç kundër koronavirusit, por është një luftë kundër kohës. Përqëndrimi është te trajtimet ekzistuese të dëshmuara tashmë se janë të sigurta për sëmundje të tjera, të cilat do të kenë nevojë për më pak testime.

Një numër testimesh janë duke u zhvilluar në të gjithë botën. Organizata Botërore e Shëndetit ka identifikuar katër nga terapitë më premtuese - duke përfshirë një trajtim të kombinuar HIV, një anti-malarie dhe një ilaç të zhvilluar, por që nuk është përdorur kurrë kundër Ebolas - për testimin në rang global që ka filluar muajin e kaluar. Por ne nuk mund të ndalojmë kërkimin ndërsa presim rezultatet. Nevoja për agjentë të rinj efektivë është shumë e madhe.

Mënyra më e mirë për të identifikuar ilaçet kandidate është përdorimi i inteligjencës artificiale (AI) për të grumbulluar sasi të mëdha të të dhënave për të gjetur ato që mund të funksionojnë. Kompanitë e mëdha të AI janë duke e vendosur fuqinë e tyre të jashtëzakonshme informatike në shërbim të shkencëtarëve të përfshirë në këtë gjueti.

Por ato po pengohen: sepse disa ndërmarrje farmaceutike nuk po ndajnë të gjitha të dhënat për trajtimet e mundshme të kandidatëve që ata mbajnë. Ashtu si përfituesit e rrotullave të tualetit, ata po i mbajnë ato të mbyllura në papafingo dixhitale dhe bodrumet e tyre, ku të tjerët nuk mund ta marrin  atë, me arsyetimin se është konfidencialitet komercial.

Ishte ndarja e hapur e të dhënave në të gjithë botën që i lejoi shkencëtarët të hartonin gjenomin e virusit SARS-CoV-2 me shpejtësi të paparë, duke punuar përtej kufijve institucionalë, tregtarë dhe ndërkombëtarë, në një përpjekje unike kolektive kundër një armiku të përbashkët global. Tani kemi urgjentisht nevojë për të gjitha kompanitë farmaceutike që të lënë mënjanë ambiciet e tyre individuale tregtare dhe të bashkohen me një përpjekje të ngjashme kolektive për të identifikuar, testuar, zhvilluar dhe prodhuar trajtime për të frenuar sëmundjen.

Ekziston një precedent. Qershorin e kaluar, 10 nga kompanitë më të mëdha farmaceutike në botë - përfshirë Johnson & Johnson, AstraZeneca dhe GlaxoSmithKline - njoftuan se do të bashkojnë të dhëna për një kërkim të bazuar në AI për antibiotikë të rinj, të cilët ishin urgjentisht të nevojshëm, pasi bakteret rezistente ndaj antibiotikëve janë përhapur në të gjithë botën, duke kërcënuar rritjen e sëmundjeve që nuk mund të trajtohen.

Kjo marrëveshje historike u bë e mundur nga zhvillimi i një sistemi të sigurt, me bazë blockchain, i cili lejon një algoritëm të kërkojë të dhënat e kompanive rivale me gjurmueshmëri të plotë - por pa zbuluar sekrete tregtare për konkurrentët. Avantazhi i përdorimit të blockchain është që kompanitë mund t’i besojnë kodit sesa partnerëve të tyre.

Studiuesit e AI në J- Clinic e Institutit të Teknologjisë në Masaçusets, të cilët trajnuan një rrjet nervor për të parashikuar se cilat molekula do të kenë veti antibiotike, njoftuan në shkurt se kishin gjetur një kompleks të ri, i cili funksionon kundër 35 llojeve të ndryshme të baktereve. Ata e quajtën atë halicinë, pas sistemit AI në 2001: Një Odise Hapsinore.

AI tani po shfrytëzohet në të gjithë globin në kërkimin e një trajtimi koronavirus, nga Hong Kongu në Izrael, në Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. Muajin e kaluar super-kompjuteri më i shpejtë në botë, SUMMIT i IBM, identifikoi 77 përbërës si kandidatë të mundshëm. Javën e kaluar një platformë AI e drejtuar nga Gero, me seli në Singapor, identifikoi gjashtë ilaçe të miratuara tashmë për përdorim njerëzor në kushte të tjera, që mund të ndihmojnë në luftimin e Covid-19. Ndërkohë, Thomas Siebel, kreu miliarder i C3.ai, një kompani kaliforniane e inteligjencës artificiale, njoftoi një konsorcium publik-privat, përfshirë Princeton, Universitetin Carnegie Mellon, MIT, Universitetet e Kalifornisë, Illinois dhe Chicago, si dhe C3.ai dhe Microsoft, i cili do t'u sigurojë shkencëtarëve fonde dhe qasje në disa prej superkompjuterave më të përparuar në botë në kërkimin e zgjidhjeve për pandeminë.

Sidoqoftë, pa marrë parasysh sa e madhe është fuqia llogaritëse ose sa i avancuar është dizajni i softuerit, rezultatet nga këto nisma do të varen përfundimisht nga të dhënat e futura në to. Pa qasje të plotë në të dhëna gjithëpërfshirëse, shkencëtarët do të luftojnë me njërën dorë të lidhur pas shpinës.

Të gjitha kompanitë farmaceutike duhet të zhbllokojnë bibliotekat e tyre kimike në mënyrë që të mund të identifikohen barnat kandidate dhe provat për të testuar trajtimet më premtuese të fillojnë sa më shpejt që të jetë e mundur nga ana njerëzore. Ne nuk mund të presim që jetët të varen nga kjo.

Burimi: The Guardian