Një pjesë e vogël e specieve në Tokë ndajnë një tipar në dukje misterioz: një cikël menstrual. Ne jemi një nga disa të zgjedhurit. Majmunët, lakuriqët, njerëzit dhe elefantët janë gjitarët e vetëm në Tokë që menstruojnë. Ne gjithashtu e bëjmë atë më shumë se çdo kafshë tjetër, edhe pse është një humbje e ushqyesve dhe mund të jetë një shqetësim fizik.

Atëherë, ku është sensi në këtë proces biologjik jo të zakonshëm? Përgjigja fillon me shtatzaninë. Gjatë këtij procesi, burimet e trupit përdoren me zgjuarsi për të formuar një mjedis të përshtatshëm për një fetus, duke krijuar një strehë të brendshme për një nënë që të ushqejë fëmijën e saj në rritje.

Në këtë drejtim, shtatzënia është shumë frikësuese, por kjo është vetëm gjysma e tregimit. Gjysma tjetër zbulon se shtatzania vendos nënën dhe fëmijën në mosmarrëveshje. Sa për të gjitha krijesat e gjalla, trupi i njeriut evoluoi për të nxitur përhapjen e gjeneve të tij. Për nënën, kjo do të thotë që ajo duhet të përpiqet të sigurojë njësoj për të gjithë pasardhësit e saj. Por një nënë dhe fetusi i saj nuk ndajnë saktësisht të njëjtat gjene. Fetusi trashëgon gjenet edhe nga babai dhe ato gjene mund të promovojnë mbijetesën e tyre duke nxjerrë më shumë sesa pjesën e burimeve nga nëna.

Ky konflikt evolucionar i interesave e vendos një grua dhe fëmijën e palindur në një luftë biologjike që luan brenda barkut. Një faktor që kontribuon në këtë tufë të brendshme është placenta, organi fetus që lidhet me furnizimin me gjak të nënës dhe ushqen fetusin ndërsa rritet.

Në shumicën e gjitarëve, placenta kufizohet pas një barriere të qelizave të nënës. Kjo pengesë lejon nënën të kontrollojë furnizimin e ushqyesve për fetusin. Por tek njerëzit dhe disa specie të tjera, placenta në të vërtetë depërton drejt e në sistemin e qarkullimit të nënës për të hyrë drejtpërdrejt në rrjedhën e saj të gjakut.

Përmes placentës, fetusi pompon arteriet e nënës me hormone që i mbajnë ato të hapura për të siguruar një rrjedhë të përhershme të gjakut të pasur me lëndë ushqyese. Një fetus me një qasje të tillë të pakufizuar mund të prodhojë hormone për të rritur sheqerin në gjakun e nënës, për të holluar arteriet dhe për të fryrë tensionin.

Shumica e nënave të gjitarëve mund të dëbojnë ose të riabsorbojnë embrionet nëse kërkohet, por tek njerëzit, pasi fetusi lidhet me furnizimin me gjak, ndërprerja e kësaj lidhjeje mund të rezultojë në hemoragji. Nëse fetusi zhvillohet dobët ose vdes, shëndeti i nënës rrezikohet.

Ndërsa rritet, nevoja e vazhdueshme e një fetusi për burime mund të shkaktojë lodhje të madhe, presion të lartë të gjakut dhe kushte si diabeti. Për shkak të këtyre rreziqeve, shtatzënia është gjithmonë një investim i madh, dhe nganjëherë i rrezikshëm. Kështu që ka kuptim që trupi duhet të kontrollojë me kujdes embrionet për të zbuluar se cilat ia vlen të sfidohen.

Shtatzënia fillon me një proces të quajtur implantim, ku embrioni ngulet në endometrium që drejton mitrën. Endometriumi evoluoi për të vështirësuar implantimin, në mënyrë që vetëm embrionet e shëndetshme të mund të mbijetonin. Por, duke vepruar kështu, ajo zgjodhi embrionet më energjike, duke krijuar një lak reagimi evolucionar.

Embrioni përfshihet në një dialog kompleks, në kohë të hollësishme hormonale që transformon endometrin për të lejuar implantimin.

Çfarë ndodh kur një embrion dështon? Akoma mund të arrijë të bashkëngjitet. Ndërsa vdes ngadalë, kjo mund ta lërë nënën të prekshme nga infeksioni dhe gjatë gjithë kohës, mund të lëshojë sinjale hormonale që prishin indet e saj. Trupi shmang këtë problem duke hequr thjesht çdo rrezik të mundshëm.

Sa herë që ovulacioni nuk rezulton në një shtatazani të shëndetshme, mitra heq çdo vezë, embrione të sëmura ose të ngordhura. Ky proces mbrojtës njihet si menstruacion. Ky tipar biologjik, ndihmon në vazhdimësinë e racës njerëzore.