750 mijë ton patate kanë mbetur stok dhe janë ndoshta të destinuara për t’u groposur. Një humbje e paparë në historinë e një vendi që patatet e skuqura i ka kthyer në simbolin e ushqimit në rrugë. E ardhmja e patateve të skuqura në Belgjikë është një çështje publike dhe urgjente: shoqata e fermerëve të patates Belgapom ka zyrtarizuar shifrat e mbetjeve të prodhimit në një dokument, dhe ato janë të tmerrshme. Bllokimi i vendosur nga mesi i marsit ka eliminuar kërkesën për patate të skuqura nga konsumatorët e mëdhenj, përkatësisht restorante dhe klube, dhe anulimi i festivaleve të muzikës tashmë po nxjerr në pah pasojat e jashtëzakonshme për të gjithë zinxhirin ushqimor. "Restorante, dyqane me patate të skuqura si dhe ndeshje futbolli, karnavale, panaire dhe ngjarje të tjera ku pako e patateve është mbret, tashmë është çështje të kaluarës", tha Pierre Lebrun, drejtor i industrisë së patateve në rajonin e Wallonia në RTFB. Një katastrofë.

Por iniciativa për të zgjidhur problemin është shumë më argëtuese: të rritet konsumi i patateve të skuqura belge në shtëpi, një ose dy herë në javë, duke i porositur në restorante dhe klube të hapura me shpërndarje delivery. Ushqimi i më shumë patateve të skuqura në shtëpi mund të ndihmojë në mbiprodhimin, por a mund të fillojë konsumi ngadalë për të tkurrur problemin? Kjo duket si një strategji e shkëlqyer për të kënaqur ekonominë e stomakut dhe ushqimit. Një ide e thjeshtë, por propozimi ekstravagant i Belgapom-it për patatet e famshme kishte meritën që të kuptonte morinë e problemeve që lidhen me bllokimin nga koronavirusi, të cilat nga dhoma e vetme e mbyllur shkojnë deri në zinxhirin e shpërndarjes, logjistikës dhe prodhimit deri tek fermeri.

Belgjika është një nga prodhuesit kryesorë në botë, ajo eksporton 80% të prodhimit të saj në formën e patateve të ngrira franceze . Përballë kësaj situate, sa patate të skuqura franceze mund të hamë vetëm për të kursyer prodhimin pa dëmtuar shëndetin tonë, duke folur në mënyrë objektive? Për të mbrojtur industrinë e patates në Belgjikë, raporton BrusselTimes, shoqata tregtare tashmë ka organizuar veten për të furnizuar prodhimin e tepërt në supermarketet ushqimore, të cilat si në vendet e tjera kanë marrë një rritje të kërkesave për mbështetje nga njerëzit në vështirësi ekonomike.